latinica  ћирилица
13/09/2021 |  10:47 ⇒ 11:08 | Аутор: sputniknews.com

У Пјонгјангу успјешно тестирана нова ракета

Сјеверна Кореја успјешно је тестирала нову крстарећу ракету дугог домета, преноси сјевернокорејска Централна телеграфска агенција.

Како преноси агенција, ракетне пробе су извршене у суботу и недјељу, а пратили су их старији чланови Централног комитета Радничке партије Кореје.

- Развој крстарећих ракета дугог домета, стратешког оружја од великог значаја за испуњење кључног задатка петогодишњег плана за развој одбрамбене науке и система наоружања... напредовао је у оквиру поузданог научног процеса развоја система наоружања у последње две године - наводи се у саопштењу агенције.

Стручњаци су извршили пробу потиска ракетних мотора на копну, летачке пробе, испитивање контроле и навођења и бројне друге. Како се истиче, сви тестови су били успешни. Крстареће ракете успеле су да погоде циљеве на удаљености од 1.500 километара, додаје се у саопштењу.

Коментаришући нове ракетне пробе Пјонгјанга, Пентагон је саопштио да Сједињене Америчке Државе сматрају да војни развој Сјеверне Кореје представља пријетњу за њене сусједе, као и за међународну заједницу.

- Прочитали смо извештаје о лансирањима крстарећих ракета у Сјеверној Кореји. Наставићемо да пратимо ситуацију и у сталном смо контакту са нашим партнерима и савезницима - наводи се у саопштењу америчког Министарства одбране.
У саопштењу се додаје да посвећеност САД одбрани Кореје и Јапана остаје непоколебљива.

Нова крстарећа ракета изазива забринутост Јапана, изјавио је генерални секретар јапанске владе Кацунобу Като.

- Јапанска влада стално пажљиво прати сва кретања Сјеверне Кореје у војној области. Суздржаћу се од детаља информација о овоме, али ако је домет од 1.500 километара тачан, то представља пријетњу за мир и безбједност у региону око Јапана, што изазива забринутост Јапана - рекао је Като на конференцији за новинаре.

Јужна Кореја и САД анализирају лансирање крстареће ракете Пјонгјанга, није било контакта са Сјеверном Корејом у вези са лансирањем, будући да међукорејске војне везе не раде, саопштио је портпарол Заједничког одбора начелника штабова Јужне Кореје Ким Џун Нак.

У Министарству за уједињење Јужне Кореје саопштено је да ово Министарство сарађује са свим повезаним тијелима, укључујући и Министарство одбране земље, и да ће “пратити и анализирати активности Сјеверне Кореје“.
Испитивања крстарећих ракета, за разлику од балистичких, не нарушавају резолуцију Савета безбедности УН.

Посљедњи пут Сјеверна Кореје је тестирала ракете крајем марта. Две крстареће ракете лансиране су 21. марта према Жутом мору на малој висини са малим дометом, а 25. марта испаљене су две балистичке ракете према Јапанском мору.