latinica  ћирилица
13/09/2021 |  12:10 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Митровић у Београду потписао декларацију "Посвећеност жељезници"

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић данас је у Београду у оквиру Првог жељезничког самита западног Балкана са министрима транспорта потписао декларацију "Посвећеност жељезници".
Митровић у Београду потписао декларацију - Фото: СРНА
Митровић у Београду потписао декларацијуФото: СРНА

- Земља у развоју, као што је БиХ, и регион у развоју, као што је западни Балкан, има ту срећу што се налази на европском континенту одмах уз границе ЕУ и несрећу да има релативно слабо развијену транспортну инфраструктуру која не може на адекватан начин одговорити потребама времена у којем живимо - истакао је Митровић у обраћању.

Митровић је навео да паметан и одржив транспорт у 21. вијеку подразумијева мултимодални приступ превозу робе и ефикасан и економичан превоз путника, уз што мање штетних посљедица по животну средину, без додатних административних баријера.

Он је истакао да је развој модерне жељезничке мреже економски изазов за све, а модерни жељезнички оператери, са модерним и функционалним локомотивама и вагонима, који користе жељезничку инфраструктуру у складу са уговором који имају са управљачем инфраструктуре, јесте заједнички циљ свих, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара

Директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек сигуран је да ће Први жељезнички самит западног Балкана одиграти улогу покретача и утицати на позитивне промјене у области инвестиција у жељезнички саобраћај и реформу политика у вези са жељезницом, што ће довести до тога да жељезнички саобраћај поново постане атрактиван за грађане и пословне људе у региону.

Жељезнички самит је одржан у организацији Сталног секретаријата Транспортне заједнице, Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРДС/, а под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Поред министара транспорта, учествовали предсједник Владе Србије Ана Брнабић, замјеник главног директора за сектор мобилност и транспорт Маја Бакран Марчић, директор Групе за одрживу енергију Нандита Паршад, потпредсједник ЕИБ-а за регион западног Балкана Лилиана Павлова и многи други.

Паршадова је исказала подршку коју ЕБРД пружа земљама западног Балкана у процесу озелењавања својих привреда, те додала да је нешто мање од половине тих инвестиција усмјерено ка пројектима који подржавају зелену агенду.

Према њеним ријечима, то је велика прилика коју земље западног Балкана не смију да пропусте и стога је потребно да инвестирају у своје жељезнице.

Европска година жељезнице представља дио напора ЕУ у оквиру Европског зеленог плана са циљем преласка на одрживу привреду кроз постизање климатске неутралности до 2050. године, а један од кључних елемената овог плана је увођење чистијих и здравијих облика транспорта.