latinica  ћирилица
13/09/2021 |  13:23 ⇒ 13:25 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Саградићемо гумно идентично оном испред Цетињског манастира

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је у Јасеновцу да ће на мјесту гдје је данас Служена света архијерејска литургија бити изграђено гумно, које ће бити копија оног које се налази испред Цетињског манастира.
Митрополит Јоаникије - Фото: СРНА
Митрополит ЈоаникијеФото: СРНА

- Као новоизабрани митрополит, преузимам обавезу да заједно са народом из Црне Горе, нашим манастирима и вјерујућим људима, саградимо и приложимо гумно манастиру Јасеновац. То је заслужило ово свето мјесто, али и наш владика /славонско - пакрачки/ Јован истакао - је митрополит Јоаникије обраћајући се вјерном народу.

Митрополит црногорско-приморски навео је да је завјет светих новомученика јасеновачких да "отворимо своје душе и срца, те да у њих смјестимо љубав, милост и правду Божију".

Према његовим ријечима, владика Јован као велики и ревносни домаћин не одустаје од тога да у славу светих мученика учини све да заблиста манастир Јасеновац, који толико значи за цијели српски народ, али и за цијело православље.

- Овдје је прије неколико година долазио Његова светост патријарх васељенски Вартоломеј, да се поклони јасеновачким жртвама, долазе православни архијереји из свих светих Божијих цркава. На овом мјесту српског страдања имамо присуство васељенског православља, небеске земаљске цркве, живо присуство светих мученика, који су наши заступници пред престолом Божијим - поручио је митрополит Јоаникије.

Митрополит црногорско-приморски истакао је да се народ овдје данас окупио да шири братску љубав, без мржње и освете, те позвао све на праштање и помирење.

Након Свете архијерејске литургије у порти манастира Јасеновац освештан је споменик руско-српском пријатељству, који је симболика страдања два народа у Другом свјетском рату и потврда њихове братске везе.

Споменик је освештао Његово преосвештенство митрополит московски Исидор, уз присуство патријарха српског Порфирија и архијереја Српске православне цркве.

Освештању споменика присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.