latinica  ћирилица
13/09/2021 |  13:24 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Министарство реаговало након скупа испред РТРС-а

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске реаговало је на јучерашње наводе градоначелника о наводно нелегално издатој грађевинској дозволи за рејонску котловницу на Старчевици у Бањалуци.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

Саопштење преносимо у цијелости:

Ради објективног и истинитог информисања јавности, коју Драшко Станивуковић безочно лаже и трује неистинама и обманама, и ради чувања интегритета институције и запослених у њој, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је дужно да демантује јучерашње наводе градоначелника о наводно нелегално издатој грађевинској дозволи за рејонску котловницу на Старчевици у Бањалуци, која је, како тврди Станивуковић, изграђена на приватном земљишту и због чега, наводно, Град треба да исплати милионску штету јер је тако одлучио Окружни суд у Бањој Луци! Искрено сумњамо да је било ко озбиљан у Станивуковићем "тиму за ревизију", уколико тај тим уопште и постоји, пласирао градоначелнику ову информацију онако како ју је он протумачио, јер такво тумачење је слика апсолутног незнања, непознавања закона и већ пословичне површности, одсуства логике и образовања, али и свјесног пласирања лажи у јавни простор.

Наиме, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је 29.7.2014.године, инвеститорима Граду Бањалука и "Топлани" а.д. Бањалука издало грађевинску дозволу за изградњу рејонске котловнице што представља прву фазу изградње друштвеног центра на Старчевици, на основу доказа о ријешеним имовинско-правним односима, коју је Град као инвеститор на законом прописан начин документовао, доставивши земљишно-књижне изватке, посједовне листове и копију катастарског плана, те нотарски овјерен Уговор о заснивању стварне службености у сврху изградње друштвеног центра на Старчевици у Ул. Симе Миљуша, на земљишту означеном како к.ч. бр.2158/3 к.о. Бањалука. С обзиром да се радило о званичним документима, издатим од надлежног органа, Министарство је 2014.године издало грађевинску, а потом, 2015.године и употребну дозволу.

Желећи да, по ко зна који пут бескрупулозним лажима увриједи министра, служећи се, при том, нимало инвентивном игром ријечи, градоначелник је изнио гомилу лажи и бесмислица, које су плод његовог незнања, непознавања закона и процедура и необјашњиве потребе да од свега направи перформанс. Конструкције које је он јуче изнио су претјеране и за комшијске свађе, а када их изговори особа која, нажалост, обавља веома високу функицију, онда представљају класичну манипулацију и обмањивање јавности.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство екологију на дошењу дозвола потребних за грађење раде врсни инжењери и правници, са дугогодишњим радним искуством у јавној управи, који рјешења доносе на основу закона, а уколико тренутни градоначелник Бањелуке врши притисак да његови сарадници доносе рјешења која су незаконита и "како њему кликне", нека такав начин рада не импутира другима.

Умјесто што бескруполозно лаже и оптужује све и сваког без икаквих доказа, Драшко Станивуковић треба да објасни јавности зашто је он, као самопроглашени борац за правну државу, без грађевинске дозволе издате од надлежног органа и супротно регулационом плану, започео градњу у парку Младен Стојановић, који је Одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ дефинисан као заштитна зона националног споменика.

Пошто градоначелник, очигледно, не зна шта ради, Министарство захтијева од републичке грађевинске инспекције да изврши инспекцијски надзор на свим градилиштима гдје се Град Бањалука појављује као инвеститор и утврди да ли постоје дозволе, да ли су усаглашене са просторно-планским документима и да ли их је издао надлежни орган. На основу нелегално ископане рупе у Парку Младен Стојановић, која је тек на захтјев Министарства прописно ограђена, имамо пуно право да сумњамо да се не ради по закону него како градоначелнику Станивуковићу кликне.