latinica  ћирилица
13/09/2021 |  13:27 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Додик: Тежити миру, али памтити страдања (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва Милорад Додик изјавио је данас у Јасеновцу да увијек треба тежити миру, али да се морају памтити и страдања гдје год се десила, поготово тамо гдје је почињен злочин над недужним људима, женама и дјецом.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Након литургије служене у помен Светим новомученицима јасеновачким, Додик је истакао да се ту присјећају огромног страдања, много недужних људи само зато су припадали једној вјери и нацији.

- Ми, Срби, када овдје долазимо свјесни смо колики је опсег овог страдања, колико је људи овдје побијено, колико је мученички страдало Срба, Јевреја, Рома али и других, како се то некада звало, антифашиста, међу којима су и припадници хрватског народа - рекао је Додик у Јасеновцу.

Указао је на важност да се данас, послије искуства из Југославије која се распала у крвавом обрачуну, саграде добри односи.

Додик полаже вијенце (Фото: РТРС)

Додик истиче да треба градити добре односе између Хрвтаске и српских држава – Републике Српске и Србије.

- Мислимо да су Хрватска и Србија, као независне државе, и Република Српска, коју живимо као нашу државу, основа да се ријеше готово сви проблеми међу нама - напоменуо је Додик.

Јасеновац (Фото: РТРС)

Додик је истакао да је то оно чему треба тежити, да не треба злопамити оно шта је било, али да памћењем треба спријечити да се то поново деси било којем народу.

Јасеновац (Фото: РТРС)

- Овдје смо из тог разлога, да се сјетимо чињенице да је у ово доба 1941. године овдје формирано једно од најзлогласнијих мјеста убијања Срба, које је могао да смисли људски ум - рекао је Додик.