latinica  ћирилица
13/09/2021 |  13:34 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Ђорђевић: Злонамјерни наводи против Амбасаде Србије у БиХ (ВИДЕО)

Амбасадор Србије у БиХ, Александар Ђорђевић, огласио се поводом медијских извјештавања, првенствено појединих портала у БиХ, а у вези с позивом предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића на састанак, који је, како каже, добио чудне размјере.
Александар Ђорђевић - Фото: РТРС
Александар ЂорђевићФото: РТРС

- Дужан сам, да први пут за скоро три горине обављања дужности амбасадора Републике Србије у БиХ издам саопштење, будући да сматрам да је истину неопходно презентовати, без обзира на околности какве су реперкусије спознаје исте. Амбасада Републике Србије 13. септембра у 10 часова добила је позив, на који је одговорила запослена у Амбасади, (позив упућен од извјесног господина Вулетића), са захтјевом да дођем код Жељка Комшића на разговор у 11 часова - наводи у саопштењу Ђорђевић.

Истиче да тема разговора није помињана.

- Након што сам рекао да нисам у могућности да приступим на тако изненадан позив за састанак, у 10.20 је позив поновио шеф кабинета Жељка Комшића, уз напомену да може бити врло непријатно, јер ме позива предсједник, а ја нећу да дођем, те ће медији о томе писати. Наравно, тема састанка није помињана, већ сам позван да "пређем на кафицу" - истиче Ђорђевић.

Наводи да су се око 11 часова на одређеним порталима појавиле вијести о, како каже, некаквом његовом одбијању састанка са Комшићем, а у вези са хапшењем одређеног лица у Србији.

- Сматрам да сам дужан да се обратим, те скренем пажњу да као амбасадор Србије у БиХ поштујем прописе и све међународне конвенције које регулишу статус дипломата. Поштујем земљу домаћина, БиХ. Напомињем да је начин комуникације у дипломатским круговима врло прецизан, те да протокол МСП БиХ исти одлично познаје и професионално спроводи - истакао је Ђорђевић.

Моли да се запослени из кабинета Жељка Комшића, уколико исти не познају, обрате надлежним службама МСП БиХ, па нека како каже са њима разријеше своје недоумице, а не преко медија.

- Као амбасадор Србије нећу допустити да моју државу и мене лично било који политички чинилац злоупотребљава у своје личне политичке сврхе, кршећи притом све кодификоване узансе које регулишу дипломатски статус. Напоменуо бих и да су наводи портала да сам преко секретарице поручио да, цитирам, "не желим доћи", нетачни, злонамерни и усмјерени на генерисање непријатности према амбасади Србије у Сарајеву, што је у најмању руку некоректно и недобронамјерно. О свему наведеном обавијестићу представнике дипломатске заједнице у БиХ, јер овакво понашање заслужује њихову пажњу - каже Ђорђевић.

Подсјећања ради, поједини медији из Федерације БиХ објавили су да је амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић одбио да дође на разговор у Предсједништво БиХ на позив предсједавајућег Жељка Комшића.