latinica  ћирилица
13/09/2021 |  14:05 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Петковић: Османијева саботира Бриселски споразум

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да предсједник самопроглашеног Косова Вјоса Османи саботира Бриселски споразум, а тиме директно и сваки договор Београда и Приштине.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је навео да је Османијева изјавом да "не може да постоји моноетничка творевина попут заједнице српских општина /ЗСО/" заправо поручила да за Приштину Бриселски споразум не важи, иако га је приштинска страна потписала, а својим ауторитетом верификовала и ЕУ.

- Свако ко саботира Бриселски споразум директно саботира и сваки договор Београда и Приштине у процесу нормализације односа и трагања за компромисом јер је испуњавање до сада постигнутих договора основ за напредак у дијалогу и постизање одрживих компромисних рјешења - указао је Петковић у саопштењу.

Он је истакао да је Београд, насупрот Приштини, кредибилан партнер у испуњавању свих преузетих обавеза из дијалога и саговорник у сарадњи у свим доменима који представљају цивилизацијску тековину, што се односи и на потрагу за несталима.

- Зато је добро да је после дугогодишњег интензивног негирања Приштине да постоје архиви УЧК /ОВК/, Аљбин Курти коначно признао да те архиве постоје и да је спреман да их отвори. Само тако ћемо остварити дуго очекивани помак у расвјетљавању судбине 1.600 несталих - сматра Петковић.

Према његовим ријечима, Београд очекује да Куртијевим стопама крене и Османијева признањем да формирање ЗСО није њен лични избор, већ обавеза коју је Приштина преузела прије 3.069 дана и коју мора да спроведе.

Османијева је за "Зидојче цајтунг" рекла да централне институције неће мијењати устав, нити формирати ЗСО, јер Приштина не жели "још једну нефункционалну државу као што је БиХ", објавила је "Газета експрес".