latinica  ћирилица
13/09/2021 |  14:20 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница Хамзабеговићевој, затражено продужење притвора

Након што је Суд БиХ потврдио оптужницу против Сене Хамзабеговић, којој је на терет стављено да је финансирала терористичке активности и дјеловање држављана БиХ на страним ратиштима Сирије и Ирака, Тужилаштво БиХ је затражило продужење притвора, а одбрана мјере забране.
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара рекао је да је продужење притвора затражио јер Хамзабеговићева има држављанства БиХ и Швајцарске, те да постоји бојазан од бјекства.

Чампара је рекао да је потписан споразум о изручењу између БиХ и Швајцарске. Он је навео да је Хамзабеговићева раније осуђивана, те сматра да постоје сви законом прописани услови да се притвор продужи.

Он је навео да је ријеч о особи која је у континуитету вршила кривична дјела која јој се стављају на терет, те да се разлози и околности, раније утврђени за мјере притвора, нису промијенили, преноси Бирн.

- Супруг Сене Хамзабеговић још се налази у бјекству - рекао је Чампара.

Сена Хамзабеговић оптужена је да је у више наврата уплатила око 230.000 КМ за финансирање терористичких активности и дјеловање држављана БиХ на страним ратиштима Сирије и Ирака.

Њој је стављено на терет да је од 2013. до 2018. године, у више наврата, учествовала у прикупљању и пружању финансијске помоћи за потребе држављана БиХ који су боравили на страним ратиштима Сирије и Ирака иако је знала да се боре на страни "Исламске државе".

У оптужници је наведено да је новац слала Мурадифу Хамзабеговићу, за којег је знала да са другим држављанима БиХ учествује у терористичким активностима, те да добијени новац користи за финансирање тих активности.

Она је новац, у различитим апоенима, у више наврата уплаћивала или лично односила на подручје Сирије, гдје га је предавала Мурадифу Хамзабеговићу, који је према прикупљеним доказима, новац користио за давање плата лицима која учествују у терористичким активностима, куповину оружја и друге сврхе.