latinica  ћирилица
13/09/2021 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Комшић прекорачио надлежности - одлуке о спољној политици доносе се консензусом

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ за правна питања Милорада Додика, Милан Тегелтија рекао је Срни да је пресједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић прекорачио надлежности које има као један од три члана Предсједништва и упозорио да се све одлуке у вези са спољном политиком морају доносити консензусом.

- Не могу да коментаришем догађај у који нисам упућен, нити могу да коментаришем ставове Републике Србије и њеног амбасадора, међутим могу да коментаришем Комшићев потез уколико је тачно да је упутио службени "позив на консултације" амбасадору Србије, тим је дефинитивно прекорачио надлежности које има као један од три члана Предсједништва БиХ - рекао је Тегелтија.

Он је појаснио да је Предсједништво БиХ, као колективни орган, надлежно за вођење спољне политике, а не предсједавајући или било који члан Предсједништва БиХ.

- Службени "позив на консултације" у дипломатској пракси представља класичну радњу у домену вођења спољне политике и за такав позив је примарно, према дипломатској пракси, надлежно прије свега Министарство иностраних послова у Савјету министара БиХ, по налогу Предсједништва, а Предсједништво све одлуке из области спољне политике може доносити искључиво уз сагласност три члана Предсједништва - појаснио је Тегелтија.

Колико је њему познато, додао је Тегелтија, Предсједништво као колективни орган никад није усвојило такву одлуку.

- Према томе, овакво понашање предсједавајућег Предсједништва БиХ представљало би узурпацију права које има искључиво Предсједништво БиХ као колективни орган - истакао је Тегелтија.

Тегелтија је напоменуо да Комшићу нико не може забранити да има приватни контакт са било ким, али да "представљати своје приватне контакте као службену радњу и при томе оптуживати амбасадора Србије је недопустив и скандалозан чин".

- Понављам, Жељко Комшић није шеф државе него један од тројице чланова колективног шефа државе који све одлуке о спољној политици морају доносити уз консензус - закључио је Тегелтија.