latinica  ћирилица
13/09/2021 |  15:01 ⇒ 15:07 | Аутор: СРНА

Славски обред обављен над гробном хумком јасеновачких мученика

На гробној хумци у Спомен-подручју Јасеновац обављен је обред ломљења славског колача и освештања жита у спомен свих новомученика јасеновачких који је предводио Његова светост патријарх српски Порфирије.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Обреду је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је положио вијенце на спомен плочу код монументалног споменика Камени цвијет.

Додик је истакао да данашње окупљање у спомен јасеновачких жртава треба да све охрабри и ојача у намјери да се злочин више никада не понови.

- Драго ми је што смо овдје сви окупљени. Видим људе из Србије, Црне Горе, Русије, Републике Српске, Хрватске. Циљ је да ово памтимо као мјесто најстрашнијег злочина, мјесто на којем је нестао човјек и гдје су остали злочинци који су се исписали из човјечанства, како је то рекао наш патријарх - рекао је Додик новинарима.

Додик је навео да је ово и мјесто туге, гдје у ваздуху трепери сва та бол и јауци, вапај жртава да се прекине са злочинима.

- Зато је важно да се наша црква опредијелила да јасеновачке мученике прогласи светим, јер је то знак да ће то трајати - истакао је Додик.

Министар за иновације и технолошли развој Србије Ненад Поповић рекао је да није лако данас бити у Јасеновцу, али да радује чињеница да је дошло тако пуно народа да ода пошту жртвама јасеновачког логора.

- Никада не смијемо да заборавимо јасеновачке новомученике. Ако их заборавимо нећемо имати будућност. Народ који заброваља своју прошлост, нема будућност и веома је важно да се овакви догађаји обиљежавају - истакао је Поповић.

Он је додао да је велика идеја да Србија и Република Српска заједно граде меморијални комплекс у Доњој Градини, те истакао да је најважније да се запише име сваке жтртве која је овдје изгубила живот.

Славском обреду преходила је Света архијерејска литургија, коју је предводио патријарх Порфирије, уз саслужење архијереја Српска православне цркве.