latinica  ћирилица
13/09/2021 |  15:52 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Цвијановић: "Буфало-енерџи Голд - МГ" посједује јаку пословну иницијативу

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска мора и треба да помаже и његује сваког ко има пословну иницијативу, што је несумњиво и биогасни комплекс "Буфало-енерџи Голд-МГ" из Доњег Жабара, тим прије што запошљава 100 радника, рекла је Цвијановић приликом посјете овом комплексу.
Цвијановић у комплексу "Буфало-енерџи Голд-МГ" -
Цвијановић у комплексу "Буфало-енерџи Голд-МГ"

- Овај комплекс значајно учествује у области пољопривреде и производње и значајан је дио у нашем систему и подршке и подстицаја, али исто тако неко ко, осим што запошљава око 100 радника, много значи за све оне који су својим активностима везани управо за овај комплекс - истакла је Цвијановић.

Она је обећала да неће изостати ни подршка овом комплексу од ресорног министарства и напоменула да Република Српска свакако мора да његује и помаже сваког оног ко има пословну иницијативу и ко жели да је на овај начин реализује.

Цвијановић је изразила задовољство што Српска има произвођаче, па и средњег или ситног ранга, сваког ко улаже одређене напоре.

- Ово је заиста за дивљење, један заокружен процес, не недостаје ништа, и чињеница је да толико других субјекта у оквиру БиХ послује са овим субјектом, са овом фармом, са овим пољопривредним гигантом, и везује своју активност за дјелатност овог субјекта, показује колико су они генерално важни на цијелој нашој мапи овдје - рекла је предсједница Републике Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је након посјете биогасној електрани да је ова фирма важан партнер у пољопривреди Српске и да Влада све што се овдје инвестира подржава са 30 одсто.

Пашалић је најавио наставак те политике подршке у наредном периоду.

- На овој фарми апсолутно нема отпада и овдје можете да видите све оно што видите на фармама у Европи и најразвијеним пољопривредним земљама - навео је Пашалић.

Власник фирме "МГ-Голд" Горан Митровић рекао је новинарима да у овом комплексу производе и струју из обновљивих извора, а прошле године су произвели струје у висини четвртине потрошње општине Шамац.

Митровић је похвалио систем подстицаја Републике Српске за кориштење обновљивих изворија енергије.

Он је истакао да је уз велико ангажовање фирме и помоћ Владе Српске за капитална улагања, ова фирма власник највећег комплекса који се наводњава у БиХ на површини од 650 хектара, што годишње омогућава двије жетве и добру пољопривредну производњу, а ријеч је о потпуно органској производњи.