latinica  ћирилица
13/09/2021 |  16:56 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Старџен: Потребан нови референдум о независности Шкотске

Први министар Шкотске Никола Старџен изнијела је данас планове за нови референдум за независност и истиче да су Брегзит и пандемија вируса корона Шкотску ставили на потпуно други смјер од остатка Велике Британије.
Никола Старџен - Фото: getty
Никола СтарџенФото: getty

Лидер Шкотске националне партије /СНП/ критиковала је британског премијера Бориса Џонсона јер је Великој Британији наметнуо "опсесију Брегзита" током пандемије вируса корона, што је довело до несташице хране и радне снаге.

Према њеним ријечима, проблеми са којима су се појединци и фирме суочавали изласком Британије из ЕУ додатно су погоршани пооштравањем имиграционе политике јер је тиме ограничен прилив радне снаге.

Она је у обраћању на годишњој конференцији СНП-а истакла да ће Џонсон и његова конзервативна администрација искористити сву штету коју су нанијели да би преузели додатну контролу и заузели став против независности Шкотске.

- Чинећи нас сиромашнијим, рећи ће да не можемо себи да приуштимо да будемо независни. Смањењем трговине са ЕУ, рећи ће и да превише зависимо од остатка Британије - нагласила је Старџенова.

Према њеним ријечима, администрација из Вестминстера има само шест посланика у Парламенту Шкотске, због чега не може да доноси одлуке о будућности без сагласности људи који ту живе.

Она је додала да би нови референдум требао бити одржан до краја 2023. године након окончања пандемије вируса корона, али то мора да одобри британска администрација.

Џонсон је то до сада одбијао и тврди да је посљедње гласање 2014. године, када је већина Шкота била за останак у Великој Британији, био "догађај једном у генерацији".