latinica  ћирилица
13/09/2021 |  17:47 | Аутор: ТАНЈУГ

"Имамо тврдње о смртоносним одмаздама талибана"

Високи комесар УН за људска права Мишел Башеле саопштила је да је њена канцеларија примила вјеродостојне тврдње о егзекуцијама које су талибани извршили.
Талибани - Фото: AP
ТалибаниФото: AP

Башеле је пред Савјетом за људска права упозорила на "нову и опасну фазу" за Авганистан и критиковала талибане због неиспуњења обећања.

Она је навела више случајева о талибанским претресима од куће до куће у потрази за званичницима из претходне владе и "људима који су сарађивали са америчким снагама безбједности и компанијама".

Званичници УН такође су пријавили неке нападе и пријетње, који су све већи, додала је, без изношења детаља.

- Моја канцеларија је примила вјеродостојне тврдње о смртоносним одмаздама бивших припадника Авганистанских националних безбједносних снага (АНФС) и извјештаје о притворима званичника који су радили за претходне администрације као и њихових породица - рекла је Башеле.

- У неким случајевима званичници су пуштени, а неки су пронађени мртви - додала је она.

Такође је истакла "дубоко забрињавајуће информације" о талибанским нападима на канцеларије група које заступају права жена.

- У супротности с увјерењима талибана да ће подржати права жена, у посљедње три недјеље жене су постепено искључиване из јавне сфере - рекла је она, и додала, да је дјевојчицама старијим од 12 година забрањено да похађају школу у неким мјестима у Авганистану.