latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:15 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

Спријечити покушаје умањивања броја жртва у Јасеновцу (ВИДЕО)

Да се број жртава у Јасеновцу умањује, чак и у водећим медијима у Србији, упозоравају угледни историчари, чланови Српске академије наука и умјетности, професори националне историје савременог доба на универзитетима у Србији и Српској.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Протестно писмо до сада је потписало више од стотину јавних личности, међу њима и Милош Ковић, Дарко Танасковић, Емир Кустурица...

Потписници протестног писма захтијевају да престане јавна "лицитација" бројем жртава логора Јасеновац, смишљена да би се порекао геноцид над Србима у НДХ. У тој кампањи број јасеновачких жртава десетоструко се умањује, а у њој нажалост учествују и чиновници неких од највиших државних институција у Србији, каже један од иницијатора писма, историчар Милош Ковић.

- Званичан број који је усвојила Земаљска комисија Хрватске која је непосредно по ослобођењу ушла у Јасеновац је од 500 до 600.000, број иде до 700.000 – то је број који стоји у Градини и дан-данас. Ову књигу Земаљске комисије је реиздала Влада Републике Српске. То су мјеродавни бројеви - каже Ковић.

Ма откуд долазили, покушаји умањивања броја јасеновачких жртава потпуно су неприхватљиви, сматра потписник писма Александар Раковић.

- Један број имена је пописан, остало је да се попише још пуно имена и то је процес који ни Израел није завршио до краја, до данас, према томе - не треба журити да би се неке ствари радиле офрље, него треба компетентно, јер то не застарјева, компетентно утврђивати и тачна имена жртава у Јасеновцу - истакао је Раковић.

У неким стварима компромиса не може бити – то су Јасеновац и Косово, најсветије ријечи српског језика, истиче професор Ковић. Умањивање броја жртава холокауста у многим земљама сматра се кривичним дјелом, а Србија и Српска требало би донесу слична законска рјешења, кажу наши саговорници.

- То је морално питање, шта значи прећуткивање наших жртава, шта значи то поигравање и та игра – то је политичко питање, јер ми видимо да ова врста релативизације долази од држава као што је Хрватска, долази из држава као што је Њемачка, држава које су спасавале нацисте послије Другог свјетског рата, као што су САД и Велика Британија - додаје Ковић.

- Треба се држати истог става који имају Јевреји и Јермени према својим сународницима који су страдали у злочинима геноцида од туђе руке, дакле ми, Срби, треба да се држимо те методологије, тог концепта и да од тога нипошто не одустајемо - изјавио је Раковић.

 Ревизионисти, по правилу, прећуткују бројне историјске изворе о стотинама хиљада жртава. Историчари оцјењују да је изградња меморијалног центра у Доњој Градини веома важна, како би се обновило и очувало сјећање на историју геноцида над Србима кроз вијекове.