latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:16 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

У сусрет Дану српског јединства (ВИДЕО)

Прослављајући национални празник с обје стране Дрине, обавезујемо се да ће наша будућност бити сразмјерна величанственој прошлости српског народа. Истакла је то предсједница Српске, уочи обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, наглашавајући да су Срби широм свијета цјеловит корпус.

- Превасходно, ми овдје показујемо и нашу везу између институција Републике Српске и Србије, показујемо јединство народа али показујемо и да без обзира гдје било који наш човјек живи у свијету и Европи, он је саставни дио цјеловитог корпуса и да је ово заправо велики празник за све нас - истакла је Цвијановић.

Попут свих великих народа, и српски народ заслужује да обиљежава своје празнике, да јача идентитет и његује вриједности "српског свијета" поручио је српски члан Предсједништва, Милорад Додик.

Поновио је да Срби имају право на независну Републику Српску.

- То су вриједности везане за нашу вјеру, за наш идентитет, за наше писмо, за наш језик, за нашу крсну славу. И то се дешава једнако и овдје и гдје живе Срби, у свим српским заједницама, таман оне биле негдје у Америци, у Аустралији или негдје на сјеверу Европе, свугдје тамо гдје постоји српска заједница, она има право да афирмише те вриједности које могу да се сажму у синтагму "српски свијет" - навео је Додик.

У календар заједничких празника, Српска и Србија су прошле године уписале и 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, када се обиљежава годишњица пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату.