latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:21 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Закон о употреби српског језика довешће до снажније употребе ћирилице (ВИДЕО)

Језик и писмо најважнији су сегмент културног насљеђа и идентитета српског народа, а Закон о употреби српског језика регулисаће снажнију употребу ћирилице у јавном животу.
Ћирилица (фото: sedmica.me) -
Ћирилица (фото: sedmica.me)

На удаљавање од ћирилице, упозорено је, утицали су технолошки напредак и друштвене мреже.

- Чињеница да постоје глобални токови на које јако тешко можемо да утичемо, али је исто тако јасно да претходних деценија није постојала никаква ни политичка воља да се ћирилично писмо на прави начин вреднује и установе адекватне мјере заштите. Као одговор, овим законом матично писмо враћамо на мјесто на коме оно треба да буде и које оно заслужује - рекла је Маја Гојковић, предсједница Владе Републике Србије.

Гојковићева је рекла и да се на овај начин одужујемо славним прецима, који су на ћирилици исписали најљепше стихове и романе и тиме градимо темељ за будућност.

Закон, истакнуто је, треба да повеже, штити и очува српски идентитет.

- Јер српски идентитет, српско насљеђе, ћирилчно писмо и наше ријечи бришу све границе између нас и нашег народа и видљиве и невидљиве и воде нас у бољем сагледавању нас самих, наше свакодневице, наших живота и живота наших сународника ма гдје они живјели  гдје год је српски свијет - истакао је Милош Терзић, предсједник Одбора за културу и информисање у Скупштини Србије.

Печат у изради документа дао је и Одбор за стандардизацију језика Српске академије наука и умјетности.

Савјет за српски језик пратиће и анализирати колико се у јавном животу говори српским језиком и пише ћирилицом.

Закон је предвидио обавезујуће и стимулативне мјере за заштиту ћирилице, а она ће бити обавезна за све субјекте са већинским јавним капиталом.