latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:33 ⇒ 14/09/2021 | 07:18 | Аутор: РТРС

Погоршање епидемиолошке ситуације - УКЦ спрема шести спрат (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа забиљежено је 15 смртних случајева. Од 218 тестираних узорака, вирус корона потврђен је код 66 особа. Забрињава повећање броја дјеце позитивне на вирус, те чињеница да је међу животно угроженима највише оних који нису вакцинисани.
Укц корона вирус - Фото: РТРС
Укц корона вирусФото: РТРС

Због тренутне епидемиолошке ситуације Републички штаб за ванредне ситуације продужио је досадашње епидемиолошке мјере до 27. септембра.


Иако за сада нема потребе за проширењем капацитета, у највећој здравственој установи Српске очекују да ће доћи до погоршања епидемиолошке ситуације, па припремају и шести спрат. На Универзитетско клиничком центру Републике Српске тренутно је хоспитализовано 367 пацијената, а број пријема надмашује број отпуста.

- Доминирају пацијенти који нису вакцинисани. То су пацијенти који се налазе у јединицама интензивне медицине. Међу хоспитализованима има и процент вакцинисаних пацијената али ти пацијенти који су вакцинисани немају тешке форме клиничке слике - изјавила је Рената Тамбурић, шеф Ковид одјељења на УКЦ-у Републике Српске.

Вирус корона ушао је у основне и средње школе. Међу позитивним има и ученика, али и наставног особља. Да би се избјегло ширење вируса, поједина одјељења налазе се у изолацији. На подручју бањалучке регије 427 основаца је у изолацији, а од тог броја 70 је позитивно на вирус корона. Вирус је потврђен и код 10 наставника.

- Посљедњим упутством Министарства просвјете и културе директори процјењују када ће одјељења ићи у изолацију и у консултацији са ХЕС-ом добили смо упутство да када буду 3 ученика позитивна, то одјељење иде у изолацију рекао је Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије.

Наставни процес у бањалучких средњим школама није угрожен, али се ситуација прати. Издваја се Гимназија у којој је највише ученика и наставника у изолацији.

- Тренутно су у изолацији 42 ученика, позитивних је 19. Имамо једно одјељење које смо послали у изолацију. Ту су два ученика позитивна и да би спријечили ширење, ми смо их послали у изолацију - рекла је Вита Малешевић, директорка Гимназије у Бањалуци.

Ситауција је неповољна и у остатку Српске. У Бијељини као и у Бањалуци забрињава повећање броја дјеце позитивне на вирус корона .

- Свака бројка изнад 5 одсто који су тестирани је за нас проблематична, ми имамо просјечно 55 – 65 одсто зависно од дана до дана. Тренутно, активних случајева дјеце школског узраста је 32 на подручју Бијељине - изјавио је Младен Грујичић, начелник Хигијенско - епидемиолошке службе у Дому здравља у Бијељини.

Будући да се посљедњих дана биљежи повећање броја позитивних на вирус корона, љекари али и надлежни апелују да се грађани вакцинишу.

Републички штаб прихватио је информацију о расподјели 25.000 доза друге компоненте вакцине Спутњик, а Институт за јавно здравство Републике Српске задужен је да расподијели вакцине здравственим установама.