latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетска банка упозорава на опасност од појаве "климатских миграната"

Климатске промјене могле би да приморају више од 200 милиона људи да напусте своје домове у наредне три деценије уколико се не предузму хитне мјере за смањење глобалне емисије штетних гасова и за превазилажење развојног јаза, упозорила је Свјетска банка (СБ).

У најновијем извјештају СБ који је назван Граундсвел по истоименој невладиној организацији која се бори за увођење чисте енергије и смањење глобалног загађења, предвиђа се да би до 2050. године климатске промјене и пропратни феномени попут несташице пијаће воде, смањења количине усјева и пораста нивоа мора, могли да доведу до феномена који се у извјештају описује као "појава климатских миграната“, преноси АП.

Понуђена су три могућа сценарија, а према најпесимистичнијем предвиђа се да ће се око 216 милиона људи кретати унутар шест региона који су истраживани, а то су Латинска Америка, Сјеверна Африка, Подсахарска Африка, Источна Европа и централна Азија, Јужна Азија и источна Азија и Пацифик.

У најповољнијем сценарију који предвиђа нижи ниво емисије штетних гасова и одрживи развој, број миграната могао би бити и до 80 одсто мањи, али би у крајњој инстанци резултирао исељавањем 44 милиона људи.