latinica  ћирилица
13/09/2021 |  18:55 ⇒ 14/09/2021 | 07:18 | Аутор: РТРС

Јасеновац - мјесто страшног злочина; Тежити миру, али памтити страдања (ВИДЕО)

У манастиру Јасеновац - молитвено сјећање, поводом 80. годишњице од страдања Срба у злогласном логору Јасеновац. Са овог мјеста су данас послате поруке мира и праштања, али и она најважнија - злочин не смије поновити, ни заборавити.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

Тежити миру, али памтити страдања, јер је ово мјесто страшног злочина, порука је из Јасеновца, српског члана предсједништва БиХ-а, Милорада Додика.

Молитва и праштање одговор је на најсвирепије злочине какве човјечанство не памти, поручио је у бесједи патријарх Порфирије након свете архијерејске литургије.

На овом мјесту пострадали су невини људи, који надилазе уске оквире припадања било ком народу, иако је познато ком припадају, истакао је патријарх.

- Јасеновац је мјесто најстрашнијих и уму неразумљивих злочина усташа над недужним народом, овдје је осрамоћен Бог и изневјерен људски род, али наш одговор треба да буде молитва и праштање - поручио је патријарх Порфирије.

Јасеновац није за повремено сјећање, него за памћење, као мјесто најстрашнијих злочина, рекао је српски члан Предсједништав БиХ Милорад Додик.

Он је додао да се требају градити добри односи између срспких земаља и Хрватске, али да памћењем треба спријечити, да се ово, икада и било гдје понови.

- Наравно увијек требамо тежити миру али исто тако морамо памтити сва страдања гдје год она да су се десила и према било ком народу, гдје еј учињен злочин, поготово према цивилима, недужним људима, жени дјеци. И ово је мјесто страшног страдања. И ми Срби долазимо свјесни чињенице који је опсег тог страдања колко је људи овдје побијено - истакао је Додик.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије нагласио је да ће гумно бити копија оног какво се налази испред Цетињског манастира као спомен на литургијску и духовну везу са Црном Гором.

- Ја као новоизабрани устоличени митрополит преузимам обавезуи да заједно са народом Црне Горе нашим манастирима и вјерујућим људима саградимо и приложимо ово гумно манастиру Јасеновац - навео је митроплит црногорско – приморски Јоаникије.

Сјећање на страдање свих народа за вријеме усташког режима у независној држави Хрватској је обавеза, али ширење мржње је недопустиво поручио је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац.

- Да се не смије допустити на било који начин да се на основу сјећања шири мржња или пак да се на основи негирања тога сјећања и негирања тога злочина, стварају претпоставке за нову мржњу - сматра Пуповац.

Страдалим жртвама, јасеновачке голготе, пошту је данас одао и велики број вјерника, из Хрватске али и Републике Срспке и Србије.

- Ово је вјероватно највеће сјећање које струји овим простором. Присуство ту гдје је литургија и наш патријарх Порфирије то је нешто више од живота - рекла је Радна Станошљевић из Градишке.

- За мене је ово велики дан, да се поклоним сјенама јасеновачких мученика, заслужују много више него што сам ја и сви остали који су дошли овдје учинили - додао је Нинослав Петковић из Ниша.

- Ми још увијек тежимо да опстанемо овдје да егзистирамо, чувамо свој идентитет, да гајимо и овакве данашње дане не заборава, да опростимо али да не заборавимо - поручио је Милан Козловић из Млаке.

У Јасеновцу данас и представници институција Србије. Сви са истим циљем али и поруком.

- Шаљемо поруку заједништва и снажну поруку да памтимо и не заборављамо, не светимо се не мрзимо, као што је рекао наш патријарх али памтимо и праштамо - истакао је Дејан Ристић, в.д. директора Музеја жртава геноцида у Београду. 

- Народ који заборавља своју прошлост неће имати будућност и мислим да је јако важно да се овакви догађаји обиљежавају - навео је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој у влади Србије.

У порти манастира Јасеновац, митрополит московски Исидор , уз присуство патријарха Порфирија, освештао је споменик руско-српском пријатељству, који је симболика страдања два народа у Другом свјетском рату и потврда њихове братске везе. Положен је и камен темељац за гумно.

Организатор данашње централне молитвене и литургијске свечаности, прослављања Светих новомученика јасеновачких јесте епархија пакрачко – славонска и Музеј жртава геноцида из Београда.

У оквиру обиљежавања, сутра ће у српској православној општој Гимназији у Загребу, бити одржан седми међународни симпозијум, под називом "Новомученици полиперспектива", на којем ће учествовати и патријарх српски Порфирије.