latinica  ћирилица
13/09/2021 |  19:04 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Билећа: Почела трећа фаза радова на тунелу Фатничко поље (ВИДЕО)

У Билећи је започела трећа фаза на бетонском облагању тунела Фатничко поље - акумулација Билећа. Ријеч је о највећем градилишту предузећа Хидроелектране на Требишњици, који се ради у склопу пројекта Горњи хоризонти и изградње капиталног хидроенергетског објекта ХЕ Дабар, укупне вриједности 660 милиона марака. Завршетак бетонирања тунела предуслов је за градњу Хидроелектране Билећа.
Билећа: Петровић и Мишељић у обиласку тунела - Фото: СРНА
Билећа: Петровић и Мишељић у обиласку тунелаФото: СРНА

Када тунел дуг више од 15 километара буде завршен, много брже ће превести воду из Фатничког поља у Билећко језеро, односно оне кубике воде за које се сматра да не би дошле у ову хидроакумулацију, објашњавају из Хидроелектрана на Требишњици.

- Сваки необложен тунел, па и овај, има одрежене губитке у води, а знамо да сваки кубик воде за предузеће ХЕТ значи новац. Тако да ћемо много брже превести воду док се не изгради ХЕ Дабар, сачуваћемо и одређене кубике воде за које сматрамо да не би дошле у Билећко језеро што би донијело губитке нашем предузећу - истиче директор предузећа Хидроелектране на Требишњици Гордан Мишељић.

До сада је урађено шест километара облоге у првој и другој фази. Сада се облаже око девет и по километара тунела.

- Бенефиције од тунела ће се видјети у будућности када ХЕ Дабар уђе на мрежу, јер свако кашњење израде тунела би представљало губитке ХЕ Дабар - рекао је руководилац инвестиција ХЕТ-а Данило Илић.

Вриједност радова у склопу ове, треће, фазе изградње тунела је 34 милиона марака. Радове финансирају Хидроелектране на Требишњици.

Лука Петровић, директор ЕРС, сматра да се за финансирање овог пројекта морао узети кредитни аранжман од 28 милиона марака, док ће остатак ХЕТ обезбиједити из властитих средстава као што је био случај и за ХЕ Дабар.

- Након завршетка тунела биће могуће увести извођача у изградњу ХЕ Билећа инсталиране снаге 30 мегавата - истакао је директор Петровић.

Предузеће Хидроелектране на Требишњици до сада је уложило 120 милиона у изградњу објеката и инфраструктуре у подсистему Горњи хоризонти.