latinica  ћирилица
13/09/2021 |  19:15 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Нови Комшићев скандал: Не поштујући процедуре позвао на разговор амбасадора Србије

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић направио је нови дипломатски скандал. Непримјеренo и без поштовања дипломатских процедура позвао је на разговор амбасадорa Србије у БиХ Александра Ђорђевића, па наводно одбијање искористио да обмане јавност. Комшићев кабинет позвао је амбасадора не наводећи разлог хитног састанка, који накнадно откивају федерални медији - јучерашње хапшење у Србији Едина Врања, некад високопозиционираног полицајца федералног МУП-а, осумњиченог за ратне злочине у Горажду. Стварни је мотив - прикривање злочина над Србима.
Жељко Комшић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Жељко Комшић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Мада је позив у амбасаду Србије из Комшићевог кабинета несвакидашњи у дипломатском протоколу, амбасаор Александар Ђорђевић кабинету је одговорио да има важне разговоре о сукцесији, у којима је учествовао и генерални секретар МИП-а.

- У 10.20 су поновили позив, пријетили да ће услиједити озбиљан проблем у медијима. Све је (Комшић) могао сазнати уобичајеним процедурама, али то му очито није био циљ - истиче амбасадор Ђорђевић.

За отварање дијалога ради рјешавања међудржавних проблема, попут јучерашњег хапшења Едина Врања, неопходан је консензус Предсједништва БиХ, а потом МИП упућује дипломатску ноту амбасади. У земљи попут БиХ дипломатија је очито празна слама, коју, сходно потребама, млате пробошњачке елите. У овом случају да поново не дозволе разоткривање муслиманских злочина над Србима.

- Реакције попут ових Комшићевих и Џаферовићевих само излажу БиХ јавном подсмијеху у региону, откривају суштину "правде" о којој говоре два бошњачка члана Предсједништва и показују да неће бирати средства да заштите злочинце над Србима. Един Врањ је само изговор и повод за покровитељски став према тим злочинима - рекао је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

У истом дану још један скандал, из исте кухиње. Бисера Турковић, министарка иностраних послова, неовлашћено је на консултације из Београда повукла амбасадорку Аиду Смајић. Како истиче савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија и ово је још једна узурпација положаја, јер је за тако нешто овлаштено једино Предсједништво БиХ.

Ово није први примјер узурпирања институција, медија и јавности бошњачких политика, чији је очигледно актер и Жељко Комшић, али овог пута примитивним, чаршијским методама, непримјереним ни за уобичајену, а поготово не за дипломатску кореспонденцију.