latinica  ћирилица
13/09/2021 |  19:23 ⇒ 14/09/2021 | 07:18 | Аутор: РТРС

Меркелова у посјети Београду – шта је учинила за Србију и западни Балкан (ВИДЕО)

Њемачка канцеларка Ангела Меркел налази се у дводневној посјети Београду у оквиру своје опроштајне турнеје. На Аеродрому "Никола Тесла" Меркелову је дочекао предсједник Александар Вучић.
Меркел и Вучић    (Фото:Sputnik / Lola Đorđevic)́ -
Меркел и Вучић (Фото:Sputnik / Lola Đorđevic)́

Њемачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да су двије земље, кроз године заједничке сарадње, заиста дошле до отвореног односа, пуног повјерења.

- На том путу смо постигли низ резултата, иако је дугачак пут пред Србијом и земљама региона да би постале чланице ЕУ, што је наш заједнички циљ - рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре послије разговора са Вучићем.

Она је додала да разговарано о Косову и Метохији, БиХ и низу других тема о којима је, каже, потребно разговарати.

За отварање нових поглавља област правног система је важна за напредак, а Вучић је изнио планове и дао обећања, рекла је Меркелова.

На почетку заједничке конференцији за новинаре, предсједник Србије захвалио је канцеларки Ангели Меркел на свему што је учинила за Западни Балкан и Србију.

- Код нас захвалност не траје кратко и говорићемо исто и када не буде канцеларка - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Предсједник Србије је рекао да је са њемачком канцеларком разговарао о европским интеграцијама Србије и региона, усклађености спољне политике Србије са политком Европске уније, о конкретним резултатима Берлинског процеса... 

Најавио је и долазак предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен како би се потписао уговор о ауто-путу Ниш–Мердаре. 

Меркелова је рекла да јој је драго што је дошла у Србију и што су ових година дошли до односа пуног повјерења и низа резултата.