latinica  ћирилица
14/09/2021 |  07:44 | Аутор: СРНА

Нови судија Леди Бианку, "прогурао" га Вехабовић

Нови страни судија Уставног суда БиХ требало би да буде Албанац Леди Бианку, у чијем избору је изузетно значајну улогу имао актуелни судија Европског суда за људска права Фарис Вехабовић за кога су медији раније писали да је током рата имао значајну улогу у АИД-у, муслиманској обавјештајној служби, пише Глас Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Лист наводи, позивајући се на неизменовани избор из дипломатских кругова, да су се Бианку и Вехабовић упознали у Старзбуру гдје је Бианку био судија.

Бинаку у Уставном суду треба да замијени молдавског судију и тренутно потпредсједника Уставног суда Тудора Пантируа, а извор Гласа наводи да је избор будућег судије подржао и Пантиру.

Извор бањалучког дневника истиче се не смије занемарити чињеница да је Бианку од 2003. до 2006. године био савјетник предсједника Албаније и предсједника албанског парламента.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је раније да би нови судија Уставног суда требало да буде Албанац из Албаније, али није открио име, те истакао како је то продукт лобирања муслиманске стране из Сарајева и да Република Српска нема разлога да вјерује у његову објективност.