latinica  ћирилица
14/09/2021 |  08:48 ⇒ 09:01 | Аутор: Глас Српске

Душко Трифуновић велики пјесник и филозоф

У Културном центру у Палама одржан је програм "Буквално тако" у којем су пјесници и књижевници из Републике Српске, Србије и Црне Горе говорили о стваралаштву српског пјесника, књижевника и телевизијског аутора Душка Трифуновића.
Дани Душка Трифуновића (Фото:glassrpske.com) -
Дани Душка Трифуновића (Фото:glassrpske.com)

О Трифуновићевом стваралаштву бесједио је Богомир Мијатовић, који је и издао књигу "Слушај мене, а ради по своме" са поднасловом "Филозоф без школе" у којој се бавио ликом и дјелом Душка Трифуновића.

Мијатовић је рекао да му је велика част да други пут гостује у Палама и представи своју књигу о Трифуновићу, свом великом пријатељу, "најмудријем човјеку и филозофу који није користио рачунар".

- У овој књизи сабрао сам његове мудрости из пјесама, прозних дјела. Има ту неких мудрости Душкових и поука које сам ја забиљежио сећајући се наших дружења на путовањима, код куће - навео је Мијатовић.

Он је додао да је ово мали омаж Душку Трифуновићу који је за себе знао да каже да је филозоф без школе.

- Док се одржава манифестација посвећена Трифуновићу, и постоје људи који воде рачуна о његовом дјелу, Душко ће бити са нама - нагласио је Мијатовић.

Тродневна манифестација Дани Душка Трифуновића, која се одржава по 15. пут, завршава се данас додјелом награда ученицима чији су радови изабрани као најбољи на литерарном конкурсу о теми - Даљине.

Биће промовисана и збирка пјесма "Побједа у зору"  Лазара Јокића, ученика петог разреда Основне школе "Пале".

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање "сарајевске рокенрол школе".

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су Бијело дугме, Индекси, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево "Шта дјеца знају о завичају". По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.