latinica  ћирилица
14/09/2021 |  08:54 ⇒ 09:54 | Аутор: РТРС

Сајам књига отвара врата љубитељима читања (ВИДЕО)

У Бањалуци ће данас бити отворен 26. Међународни сајам књиге, у организацији Гласа Српске.
Сајам књига у Бањалуци - Фото: Глас Српске
Сајам књига у БањалуциФото: Глас Српске

Сајам ће бити отворен у 18 часова у Спортској дворани Борик бесједом књижевнице Тање Ступар Трифуновић, након чега ће бити промовисана романсирана биографија Милене Марић Ајнштајн под називом "Ајнштајн и Ја" ауторке Габријеле Грејсон.

О овој романсираној биографији Милене Марић Ајнштајн говориће Бора Бабић у име издавачке куће Академска књига.

На овогодишњој манифестацији наћи ће се бројни наслови свјетских класика и бестселера за љубитеље књиге свих узраста, а најмлађи читаоци ће моћи да пронађу најљепше дјечије романе и збирке, али и уџбенике.

Другог дана сајма, у сриједу, са почетком у 11 часова публици ће бити представљена збирка пјесама за дјецу "Стонога Елвира тражи педикира" Мирјане Булатовић, у издању Фондације Ршум. Од 17 часова биће представљена "Изабрана дела Светозара Ћоровића 1, 2, 3", која је приредио професор Душко Певуља, а објавила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске. О дјелу ће говорити директорица НУБРС Љиља Петровић Зечић, уредник књиге Берислав Благојевић и приређивач Душко Певуља.

Након тога, у 18 часова, планирана је промоција књига "Свети Сава", "Тврђаве Србије", те "Дворци Србије" у издању Дата статуса из Београда.

Удружење књижевника Републике Српске промовисаће дјела учесника Шестих међународних књижевних сусрета у четвртак у 12 часова. Након тога, посјетиоцима ће бити представљено фототипско издање часописа "Васељена" у издању Универзитета у Источном Сарајеву. О дјелу ће говорити академик Војислав Максимовић, професор Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић, те Сандра Ивановић, проректор Универзитета.

Посљедњег дана сајма у петак, 17. септембра, у 11 часова Удружење књижевника Српске представиће књиге учесника Шестог међународног сусрета књижевника, а затим ће Завод за уџбенике Источно Сарајево презентовати издања предшколског васпитања и образовања. Од 13 часова биће уприличена додјела награда Гласа Српске, чиме ће бити и  затворен програм овогодишњег сајма.

На сајму ће своје наслове, осим домаћих издавача, представити и бројне издавачке куће из окружења, између осталих, Лагуна, Вулкан, Мали принц, Дерета...