latinica  ћирилица
14/09/2021 |  10:29 | Аутор: СРНА

Кошарац: Необјашњиве и нелогичне блокаде Бисере Турковић

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац потврдио је да му је онемогућено да предводи делегацију БиХ на годишњој Генералној конференцији Међународне агенције за атомску енергију, која ће бити одржана од 20. до 24. спетембра у Бечу.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је у изјави за Срну рекао да му је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић одбила дати сагласност да буде на челу делегације на Генералној конференцији највишег међународног тијела за нуклеарну енергију, под окриљем Уједињених нација.

- Будући да ће Турковићева у периоду одржавања овог скупа учествовати на Генералној скупштини УН у Нјујорку, мој Кабинет је покренуо иницијативу да, као министар надлежан и за област енергетике на нивоу БиХ, предводим делегацију БиХ на догађају у оквиру којег можемо изнијети наше оштро противљење изградњи спорног одлагалишта на Трговској гори - нагласио је Кошарац.

Он је, такође, потврдио наводе медија да ће одлуком шефа дипломатије, БиХ на важном догађају у главном граду Аустрије представљати замјеник министра иностраних послова.

- Не умањујући значај и улогу замјеника министра, мислим да би било много боље и ефектније да се на министарском нивоу у оквиру Генералне конференције ИАЕА говорило о горућем проблему грађана из 13 општина у сливу ријеке Уне. Нажалост, Турковићева није имала слуха нити разумијевања за такву потребу - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, овај потез актуелног министра иностраних послова у Савјету министара посљедњи је у низу њених опструкција у настојањима да се ријеши проблематика изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори у непосредној близини границе БиХ.

Он је поновио став да Трговска гора не смије бити предмет политизације, јер ће потенцијално одлагалиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива угрозити здравље 250.000 људи и животну средину.

- Не желим да подсјећам на све блокаде Турковићеве приликом формирања Правног и Експертског тима, односно радних тијела БиХ која се баве рјешавањем ове проблематике. Заиста су необјашњиви и нелогични разлози да било ко, а камоли министар иностраних послова једне земље, буде против тога да на важном међународном скупу највиши дипломатски ниво укаже на проблем који пријети грађанима те земље - сматра Кошарац.