latinica  ћирилица
14/09/2021 |  11:34 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Додик: Ухапсити све осумњичене за ратне злочине

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да све осумњичене за ратне злочине треба ухапсити и поручио да чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић нису БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Предсједништво БиХ може доносити одлуке ако сва три члана одлучују. Оно што су они јуче урадили је карикатура која не доприноси ничему. Треба дозволити да правосуђа земаља у региону рјешавају случајеве ратних злочина - рекао је Додик новинарима коментаришући хапшење бившег функционера федералног МУП-а Едина Врања који се сумњичи за ратне злочне у Горажду.

Он је истакао да је Србија демократски организована земља и правна држава.

- Свако ко се сумњичи за ратни злочин треба да буде приведен и овдје у БиХ. Зашто се сада диже галама о посљедњем случају, па колико су они Срба ухапсили? Суд треба да одлучи да ли је неко крив или није, а не Комшић и Џаферовић. Њих двојица чине све како би се овдје све распало - рекао је Додик и подсјетио да су Суд и Тужилаштво БиХ селективни, јер су углавном процесуирали Србе.

Он каже да Комшић и Џаферовић не могу амбасадора Србије Александра Ђорђевића звати на кафу, а након тога све представити као позивање на консултације у веома званичној дипломатској форми.

- Честитам амбасадору Србије на достојанственом понашању. Не може се Србија свести на минималну мјеру и позивати некога на кафу. Прича у Сарајеву да су они жртве, говори да желе да заштите злочинце који су починили злочине над Србима и то им је основна политика. Јасно је куда све иде у БиХ, а то је скрнављење и злоупотреба институција, те супротстављање правној држави - закључио је Додик.