latinica  ћирилица
14/09/2021 |  11:49 ⇒ 11:58 | Аутор: СРНА

Додик: Рекордна запосленост и покривеност увоза извозом

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска биљежи значајан економски раст у овој години, те рекордну покривеност увоза извозом, која је изнад 80 одсто, као и да су очекивања да се година заврши са суфицитом.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

Додик је истакао да је просјечна исплаћена плата у Републици Српској 510 евра, чиме је, како је навео, већ премашен циљ да просјечна плата буде 1.000 КМ.

- Имамо и рекорд у броју запослених. Никада Република Српска није имала већи број запослених, што говори о томе да се крећемо у добром правцу - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Говорећи о расту бруто домаћег производа, Додик је подсјетио да је апсолутни износ БДП-а, када је владајућа коалиција дошла на власт у Републици Српској, био 4,3 милијарде КМ, а да је данас прешао 12 милијарди КМ.

- Данас смо у прилици да имамо вишак прихода, који остварујемо по свим приходовним ставкама у буџету, због чега идемо на ребаланс. Захваљујући повећању индиректних и директних пореза, многе општине ће имати повећане приходе - истакао је Додик.

Све то, тврди Додик, показује да је Република Српска на добром путу, стабилна, без бојазни од проблема у функционисање буџета.

- Очекујемо да ову годину можемо да завршимо са суфицитом, што је добра вијест за сваког - нагласио је Додик.

Додик је подсјетио и на повећање пензија које се остварује континуирано и поред дисбаланса које Српска има са више од 230.000 пензионера на 267.000 запослених.

- Када сам први пут дошао на чело Владе 1998. године, годишња маса средстава за пензије је била 9,2 милиона КМ, док је данас мјесечна транша за пензије 100 милиона КМ, што говори о томе да се крећемо добрим путем, којим ћемо наставити -нагласио је Додик.