latinica  ћирилица
14/09/2021 |  12:13 ⇒ 12:23 | Аутор: Независне

Подземни свијет Грмеча оставља без даха

Велика спелеолошка експедиција Грмеч 2021, организована на ширем подручју општине Босански Петровац, истражила је 15 пећина и јама на простору ове планине, а том приликом дошло се до врло занимљивих открића.
Рипоњина јама  (Фото:mojkutak.net) -
Рипоњина јама (Фото:mojkutak.net)

- Простор Грмеча обилује бројним пећинама и спиљама, па се процјењује да их има више од 280 само на подручју које обухвата петровачка општина. Жељели смо на овај начин валоризовати то природно богатство којим располажемо, те барем дјелимично открити тајне пећинског свијета и њихов биодиверзитет - истакао је предсједник Спелеолошког друштва Каверна из Бос.Петровца Синиша Мрђа.

У истраживањима су учествовали спелеолози, спелеорониоци, биолози и ентузијасти из БиХ, Србије и Словеније, који су  током истраживања подземних објеката урадили њихово мапирање, евидентиране су бројне врсте које настањују свијет пећина, скелетни остаци животиња за које ће се тек утврдити старост, али и одређени артефакти попут грнчарије, који указују на давно присуство човјека.

- Гости су посебно били импресионирани Рипоњином јамом, која је откривена прије неколико година и до сада недовољно истражена. Ради се о огромном простору који је богат спиљским накитом и облицима које само природа може да изваја. Сматрамо да су пећине које посједујемо неискориштено благо и да се могу ставити у функцију развоја спелеолошког и уопште туризма на овим просторима - истакао је Мрђа.

Према ријечима Александра Пегана, спелеолога из Бањалуке, цијели овај простор је идеалан за спелеолошка истраживања и љубитеље авантуре.

- Према резултатима наших истраживања, врло је вјероватно да се испод подземних објеката које познајемо крије неки огроман систем, с обзиром на то да су ове пећине у ствари сухи крас, а да се у подножју Грмеча налазе значајни извори попут Крушнице или Санице. Значи, планина у себи највјероватније садржи неки огроман подземни објекат и ради се о огромном потенцијалу - сматра Пеган.

Према његовим ријечима, током ових истраживања били су ограничени временом, али планирано је да се оваква или слична експедиција поново организује.

Одушевљење подземним свијетом планине Грмеч није крио ни Ристо Совчев, археолог из Словеније, који је истакао како се овакво богатство мора сачувати у изворном облику.

Током експедиције евидентирани су бројни примјерци биљног и животињског свијета који настањују пећине, као и врло ријетка врста шишмиша, за коју се сматра да је ендемска, али то ће тек потврдити накнадна проучавања.