latinica  ћирилица
14/09/2021 |  12:56 | Аутор: СРНА

Раст потрошачких цијена и до 2,6 одсто, инфлација 1,2 одсто

Раст просјечних потрошачких цијена у БиХ у четвртом кварталу ове године могао би бити и 2,6 одсто на годишњем нивоу, док ће инфлација бити 1,2 одсто, саопштено је из Централне банке БиХ одакле истичу и да се опоравак економије ЕУ у првом полугодишту позитивно одразио на домаћу економску активности.
Централна банка БиХ (Фото: salines.info) -
Централна банка БиХ (Фото: salines.info)

У саопштењу се наводи да ће инфлација од 1,2 одсто бити резултат ниског базног ефекта из претходне године, кад су цијене нафте биле на рекордно ниском нивоу, али и повећања цијена осталих сировина, транспортних трошкова на глобалном нивоу, те значајнијег раста потражње.

Према пројекцији заснованој на званичним подацима до краја јуна 2021. године, те подацима о очекиваним кретањима егзогених варијабли попут цијена хране и нафте, те домаће и стране економске активности у наредном периоду, очекује се јачање инфлаторних притисака до краја године.

На основу расположивих званичних података за првих шест мјесеци објављених до краја августа, Централна банка БиХ процјењује да је годишњи раст реалне економске активности у другом кварталу 2021. године 14,7 одсто.

Централна банка процјењује и да је БДП у првом полугодишту ове године већи за осам одсто.

Сви мјесечни подаци, посебно трговина на мало, индустријска производња, те извоз, упућују на то да је забиљежен историјски висок раст домаће економије у другом кварталу, наводи се у саопштењу.