latinica  ћирилица
14/09/2021 |  14:44 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Шеранић са руководством "Батута" о трећој дози вакцине (ФОТО/ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас у Београду са руководоством Института за јавно здравство Србије "Др Милан Јовановић Батут" о могућностима давања треће дозе вакцина против ковида 19.
Шеранић посјетио "Батут" (Фото: Министарство здравља) -
Шеранић посјетио "Батут" (Фото: Министарство здравља)

Током посјете Институту, Шеранић је са вршиоцем дужности директора ове установе Верицом Јовановић разговарао и о даљем спровођењу процеса вакцинације становништва у Републици Српској и Србији, те потреби повећања обухвата имунизацијом, саопштено је из Министарства здравља и социјалине заштите Српске.

Шеранић се током данашње радне посјете Београду састао и са министром здравља Србије Златибором Лончаром са којим је разговарао о епидемиолошким мјерама које су на снази у Српској и Србији.

На састанку је наглашено да је њихова пуна примјена посебно важна у условима када степен вакцинисаности становништва против вируса корона није на задовољавајућем нивоу.

Посебна пажња током разговора посвећена је ставовима становништва и прихватању вакцинације као мјере од највећег значаја за контролу над вирусом корона, начинима на које би се у наредном периоду подстакао што већи одзив на имунизацију, као и питањима евентуалног увођена "ковид пропусница" како је то већ урађено у многим земљама Европе.

Саговорници су се усагласили да је и даље неопходно, са стручног становишта, информисати грађане о добробитима вакцинације, како за појединца, тако и за заједницу.

Министри су размијенили мишљења и о начинима организације здравствених система за прихватање и збрињавање повећаног прилива пацијената који су обољели од ковида у току јесени, али и начинима да се да подстрек здравственим радницима за наставак борбе против епидемије.

Наглашено је да је истовремено потребно организовати здравствену заштиту за становнике који се у здравствени систем јављају због других симптоматологија, у складу са хитношћу.

Посјета Шеранића Министарству здравља Србије дио је активности на јачању сарадње два министарства договорених током заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије одржане у мају у Источном Сарајеву.

Састанцима у оквиру радне посјете Београду присуствовао је и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, које у континуитету пружа снажну подршку сарадњи институција Републике Српске и Србије, наводи се у саопштењу.