latinica  ћирилица
14/09/2021 |  15:11 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Ђокић: Српска да иде у корак са енергетском транзицијом

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је енергетска транзиција процес који ће трајати више деценија и да је веома важно да Српска иде у корак са свијетом који очекује спровођење одређених активности.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је данас у Сарајеву учествовао на округлом столу под називом "Производња електричне енергије за властите потребе", који организује огранак Међународног савјета за велике електичне системе БиХ, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Он је нагласио да је данашња расправа била у функцији бољег и квалитетнијег разумијевања питања енергетске транзиције у које је ушла БиХ.

- Данашња расправа иде у правцу развијања свијести о томе колико су реформе неопходне, колико је трансформација битна у том сектору и који су крајњи ефекти, односно које су крајње мјере које у будућности морамо предузимати да бисмо испунили не само очекивања, него да бисмо енергетску транзицију спровели што је могуће безболније - рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да ће Република Српска ускоро ући у процедуру усвајања закона о обновљивим изворима енергије, којим ће на други начин регулисати веома важна питања из области зелене обновљиве енергије.

На округлом столу, у присутву око 60 учесника, било је ријечи о начинима прикључивања обновљивих извора на дисктрибутивну мрежу, о економским аспектима прикључења и производње електричне енергије из обновљивих извора, законским и регулаторним оквирима у БиХ, те о производњи електричне енергије из угла просумера.

Наредне седмице наведене теме биће разматране и у Пољкој гдје ће боравити Ђокић како би се активно испратиле све промјене у систему енергетике.