latinica  ћирилица
14/09/2021 |  15:23 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Потребан нови импулс процесу проширења ЕУ

У Тирани је завршен радни ручак њемачке канцеларке Ангеле Меркел са лидерима земаља Балкана.
Тирана - Фото: РТРС
ТиранаФото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија рекао је на радном ручку да је проширење ЕУ на земље региона двосмјерни процес и да је потребан нови импулс, како процесу проширења, тако и процесу приступања.

- Општи је утисак да ЕУ ствара илузију отворене политике проширења, истовремено држећи изгледе за приступање што удаљенијим. Промјена овакве политике би била импулс за динамизацију реформи - оцијенио је Тегелтија.

Тегелтија сматра да би земљама западног Балкана требало омогућити значајнију улогу и учешће у процесима ЕУ и тјешње везе са ЕУ и прије формалног испуњавања критеријума и услова за чланство, саопштено је из Савјета министара.

Он је нагласио да се реформе не спроводе ради чланства, већ унапређења квалитета живота грађана, али да замор од процеса проширења, који је евидентан, никоме не доноси добро и успорава све процесе.

Тегелтија је рекао да је заједнички циљ - скраћење маратонског временског оквира за остваривање напретка у процесу проширења и приступања ЕУ.

Он је указао да је криза изазвана ширењем пандемије ковида 19 подсјетила на значај сарадње, солидарности и ефикасне координације.

Тегелтија је оцијенио да је Берлински процес подигао регионалну сарадњу на виши ниво и дао значајан допринос убрзавању рјешавања неких питања и унаприједио повезаност западног Балкана.

Према његовим ријечима, Берлинским процесом се подстиче инвестирање у инфраструктурне и пројекте повезаности, што је основни покретач за економски напредак региона.