latinica  ћирилица
14/09/2021 |  16:37 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

За библиотеке у Српској 1.000 књига

Министарство културе и информисања Србије у сарадњи са издавачима из Србије поклониће око 1.000 књига јавним библиотекама у Републици Српској, чији је циљ повећање броја читалачке публике.
Књиге - Фото: РТРС
КњигеФото: РТРС

Помоћник министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије у Министарству културе и информисања Србије Радован Јокић изразио је задовољство што је био у прилици да буде дио ове значајне активности.

- Циљ нам је да подстичемо људе да више читају и да дјецу учимо да је читање знање, а знање моћ, те да без тога нећемо имати прилику за развој - рекао је Јокић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да је читалачка публика јако важна, нарочито у садашњем времену, у којем је све мање времена за читање, али и развој језика.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је српски културни простор јединствен, те да не познаје границе.

Она је захвалила издавачима из Србије који су одлучили да одређен број својих публикација поклоне јавним библиотекама у Српској.

- У појединим локалним заједницама библиотеке су једина мјеста гдје се реализују културни садржаји и гдје становништво има прилику да се сретне са културним догађајима. И тог разлога, библиотеке су установе које заслужују посебну пажњу свих нас - рекла је Ђаковићева.

Она је напоменула да ресорно министарство даје подршку афирмацији домаће продукције и домаћих аутора, као и да се домаћа дјела преводе на стране језике.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да су издавачи из Србије, који ће се представити на бањалучком Сајму књига који се данас отвара, одлучили да удружено донирају око 1.000 књига.

- Према нашим библиотечким стандардима, то значи да би свака матична библиотека требало да попуни три метра својих полица, што није мало - рекла је Зечићева.

Она је појаснила да је улога Народне и универзитетске библиотеке да, када добије те књиге, дистрибуира их јавним библиотекама у Српској.