latinica  ћирилица
14/09/2021 |  16:39 ⇒ 16:47 | Аутор: РТС

Петрич: Пропадну ли идући избори у БиХ због бојкота Срба и Хрвата, то је фактички крај државе

Ниједна интервенција са стране за стварање државе и њених институција не смије да траје дуже од десет, највише дванаест година, каже бивши високи представник за БиХ Волфганг Петрич у интервјуу бечком дневнику "Пресе".
Волфганг Петрич - Фото: РТС
Волфганг ПетричФото: РТС

Предуго постојећа институција високог представника у БиХ је "у међувремену постала контрапродуктивна", каже Петрич који је био високи представник од 1999. до 2002. године.

Посебно критикује бившег високог представника Валентина Инцка, јер је уочи одласка декретом увео Закон о забрани негирања геноцида у Сребреници.

Тиме је успостављен дупло негативни ефекат, каже Петрич, за жртве није постигнуто ништа, а српски бојкот институција БиХ је парализовао земљу.

БиХ је тренутно у највећој кризи до сада, поручује Петрич. Нови високи представник Кристијан Шмит "сада мора да се сналази како да се извуче из те ситуације", додаје он.

Ако се та криза не ријеши, онда су сви напори ЕУ и Америке за нови изборни закон пропали.

- Пропадну ли идући избори због бојкота Срба и Хрвата, то би био фактички крај БиХ - поручује Петрич.

Волфганг Петрич прави директну паралелу између америчке интервенције у Авганистану и западног инжињеринга у Босни и Херцеговине и закључује да су обје неуспјеле на сличан начин. 

У Авганистану су потпуно занемарене историјске и културне претпоставке, као и осјетљива геополитичка констелација, истиче Петрич.

- Требало је имати више слуха за стање на терену, за скупине које тамо живе, за институције које би биле локално подношљиве - сматра Петрич.

Али, каже, Запад је реаговао с позиције снаге у Авганистану, желио више, хтио да споља гради државу западних карактеристика, "што је тешка и упитна стратегија, која се примењује и у БиХ".

Наглашава да је у Авганистану таква стратегија од почетка била осуђена на пропаст. На Балкану је нешто другачије, он је Европа. У БиХ су инструменти изградње државе – безбједност, право, управа "боље, иако не оптимално примијењени, али и то с успјехом само у првим годинама. Од онда је све стало."

Петричев закључак на крају: "Авганистан је далеко, али једна тако дисфункционална држава усред Европе је директна пријетња за Европу."