latinica  ћирилица
14/09/2021 |  18:21 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Боље да Њемачка остане носилац Берлинског процеса (ВИДЕО)

Предсједавјући Савјета министра Зоран Тегелтија рекао је да је потребан нови импулс од ЕУ како у процесу проширења, тако и процесу приступања од стране земаља кандидата.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

У разговору за РТРС, након радног ручка у Тирани са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и лидерима Балкана,  Тегелтија је открио о чему је разговарао са Меркеловом у четира ока, дакле и о статусу Кристијана Шмита, али и измјенама Изборног закона.

Поручио је да је ова посјета потврда да је регион у врху приоритета Њемачке, али и ЕУ.

Предсједавајући Савјета министара сматра, између осталог, да би било боље да Њемачка буде и даље носилац Берлинског процеса и након избора новог канцелара, иако он не може ићи без ЕУ.

- Након одласка њемачког канцелара Ангеле Меркел, која је била носилац Берлинског процеса, постоје различита размишљања и виђења како и ко да буде његов носилац - истакао је Тегелтија.

- Често процеси зависе управо од појединаца који су највећи заговорници. Једно од могућих рјешења је да нови канцелар Њемачке буде такође исто посвећен овом процесу као Меркелова или да се изабере модел да се то пренесе на Европску комисију. Ја стојим на становишту да би било боље да Њемачка буде и даље носилац тог процеса, иако он не може ићи без ЕУ - рекао је Тегелтија након разговора са Меркеловом, која се у Тирани састала са лидерима земаља западног Балкана.

Он је истакао да је одлука Меркелове да окупи лидере на једном мјесту порука да је Балкан био и остао у фокусу њеног интересовања.

Тегелтија је пренио да је Меркелова отворено рекла да је и даље опредијељена да тражи рјешење да Берлински процес буде настављен и интензивиран.

Он је оцијенио да је ово добра порука и да је данас оцијењено да је ово био европски сусрет на западном Балкану.

- Берлински процес јесте почео давно, 2014. године, било је помака у том процесу, али тек је прошле године тај процес добио своју институционалну моћ усвајањем Економско-инвестиционог плана за западни Балкан који има велику финансијску подршку и резултати тога тек треба да се виде - рекао је Тегелтија и додао да су најважнија питања која су третирана у билатералним разговорима биле позиција Кристијана Шмита и Изборни закон у БиХ и да су то два питања о којима не постоји сагласност.

- Ми који долазимо из Републике Српске сматрамо да Шмит није изабран у одговарајућој процедури. И даље сматрамо да треба искористити све могућности да Шмит добије адекватан мандат како је предвиђено, односно да ту подршку добије у Савјету безбједности, да и поред тога што су двије велике силе против тог начина избора, сматрамо да уз договоре и дефинисање мандата и овог високог представника, а и Канцеларије, треба да се дође до прихватљивог рјешења којим би се редефинисала позиција Канцеларије високог представника у Сарајеву - сматра Тегелтија.