latinica  ћирилица
14/09/2021 |  18:29 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Београд спреман за прославу Дана српског јединства

Улице Београда окићене су српским тробојкама, које грађани истичу и на зградама, поводом прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Припреме за прославу у Београду ушле су у завршну фазу, јер српска пријестоница жели да достојанствено обиљежи сутрашњи празник, истичу у београдској Градској управи.

Спрема се богат програм који ће претходити централној манифестацији, заказаној за 18.00 часова на Савском тргу, код споменика Стефану Немањи.

На Тргу Републике грађани ће моћи да виде дефиле "устаника", културно-умјетничка друштва, као и дефиле коњице.

Испред Владе Србије у Немањиној улици предвиђен је богат културно-умјетнички програм, током којег ће командир коњичке јединице "предати рапорт војводи Живојину Мишићу".

Са Калемегдана ће се око 17.00 часова чути почасна артиљеријска паљба.

Код споменика Стефану Немањи биће распоређени гардисти са пуковским заставама, а изнад тог простора надлијетаће хеликоптери.

Послије химне "Боже правде", коју ће извести Хор Радио телевизије Србије, окупљени ће чути и "Пукни зоро" у извођењу Дејана Петровића и "Биг бенда".

Потом слиједи обраћање Његове светости патријарха српског Порфирија, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Централна манифестација на Савском тргу завршиће се изведбом пјесме "Ово је Србија".

Парламенти Србије и Републике Српске сутра ће усвојити и Закон о ћирилици.

Србија и Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.