latinica  ћирилица
14/09/2021 |  19:51 ⇒ 15/09/2021 | 07:02 | Аутор: РТРС

Додик: Никада веће јединство између Српске, Србије и СПЦ (ВИДЕО)

Никада није било веће јединство него данас између Републике Српске, Србије и Српске православне цркве, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ на Свечаној Академији поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Увијек смо стајали и бранили слободу своју. Наше писмо је било потребно да сачувамо свој идентитет. Један горостас за наш народ, а то је СПЦ, учинила је све да очува наш језик, писмо, наш говор, крсну славу, идентитет. Да није било СПЦ и њене борбе, изгубили би свој идентитет још за вријеме Османског царства - поручио је Додик.

Он је нагласио да свако са својим обавезама, брани и чува то јединство.

- Српско јединство подразумјева наше окупљање, нашу борбу у економији, а резултати нису мали. Изградња ауто-пута и многобројни заједнички пројекти су ту - додао је Додик.

Он је истакао да је Републике Српска гарант слободе српског народна на овим просторима.

- Не можемо да прихватимо било какво туторство које би ишло за тим да нас натјерају да живимо у нежељној земљи ради неких идеја остаршћеника, људи из различитих свјетских кабинета који желе овдје да нас приморају да живимо са Бошњацима и Хрватима у условима који су готово немогући - рекао је Додик.

Он је додао да је поносан што припада екипи политичара која је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем дошла до овог дана и изабрала 15. септембар који се обиљежава и слави.

- Срби су увијек тежили јединству, кључна српска ријеч у историји је слобода и јединство. Српски народ је увијек слободу освајао и никада је није заржававао само за себе, већ је дијелио и са другима као што је то учињено 1918. године наивно вјерујући да ослобађамо Хрвате, Словенце, муслимане - подсјетио је Додик.

Додик је рекао да је у Првом свјетском рату пола српске мушке популације изгинуло, 36 одсто укупног становништва, а српски народ је ту слободу дијелио са другима занесен идејом братства, што је другима само био историјски предах.

Он је поручио и ово:

- Ако је 20. вијек био вијек страдања српског народа, нека 21. буде вијек уједињења - закључио је Додик.

Погледајте комплетну Свечану академију поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе: