latinica  ћирилица
14/09/2021 |  20:33 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Циљ бошњачке политике релативизација злочина њихове војске

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је вечерас Срни да је један од циљева бошњачке политике да се путем уопштавања ствари релативизују несумњииво доказани ратни злочини које је починила њихова војска у протеклом грађанском рату.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Поводом саопштења Министарства иностраних послова у Савјету министара у којем препоручује држављанима БиХ који су "на било који начин били укључени у одбрану БиХ од 1992. до краја 1995. године", да не путују у Србију, Бурсаћева је истакла да оваква реакција Министарства "које се претворило искључиво у проводиоца бошњачке политике, има два циља и сваки је за осуду".

- Један од тих циљева је да се путем уопштавања ствари релативизују несумњиво доказани ратни злочини које је починила њихова војска у протеклом грађанском рату, а који нажалост до сад нису ни процесуирани, а камоли да су добили адекватну судску квалификацију и казну - навела је Бурсаћ.

Она је додала да је циљ сугерисање могуће одговорности свих учесника рата са циљем да се, уствари, сакрију стварни починиоци ратних злочина.

- Други циљ је да се покуша урушити углед Србије, а самим тим и њен утицај у региону јер им, наравно, никако не одговара било чије будно праћење примјене Дејтона и брига за равноправност Републике Српске - рекла је Бурсаћ.

Према њеним ријечима, о томе да себи присвајају вођење спољне политике, постало је сувишно и говорити, "али се мора напомињати да, кад разградња уставне структуре иде из њиховог смјера, не би требало да се чуде реакцијама које на то долазе".

- Све су то њихови добро познати и прозрени квазиполитички потези који очито добијају некакво убрзање. Ово је још један доказ какву они добросусједску сарадњу заговарају и како су довели БиХ до статуса немогуће државе - закључила је Бурсаћ.