latinica  ћирилица
14/09/2021 |  21:41 | Аутор: СРНА

Лукић: Џаферовић и Комшић су политички неталентовани и неодговорни

Ако је у БиХ било агресора онда су то били муслимани и Хрвати који су од 1990. до 1992. године извршили агресију на уставно уређење БиХ и ондашње Југославије, изјавио је професор права Радомир Лукић.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Он наводи да тврдња чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовић и Жељка Комшића да је "Србија потписница Дејтонског споразума као агресорска страна" егзотична и да приличи њиховом политичком неталенту и политичкој неоговорности.

- Навешћу примјер да су генерације Лукића, дакле моје фамилије, рођене у СР БиХ, и да ми сигурно нисмо извршили агресију сами на себе - рекао је Лукић за "Спутњик".

Лукић указује да у Дејтонском мировном споразуму нема ниједног слова о томе ко је био агресор, а ко је нападнута страна, него се наводи само начин на који се грађански рат завршава и начин на који БиХ улази у мирну фазу свог даљег развоја.

Дејтонски мировни споразум је, додаје он, пошао од чињенице да су постојале три зараћене стране у бившој Социјалистичкој републици БиХ и да оне између себе треба да закључе мир.

- Прије тога су успјели да помире муслимане и Хрвате и у Вашингтону, споразумом између њих, створили Федерацију БиХ /ФБиХ/ која је била преговарач у закључивању анекса мировног споразума у Дејтону - рекао је Лукић и додао да је један од учесника у закључивању овог мировног споразума била и Република Српска.

Лукић истиче да је неоснована Комшићева и Џаферовића подсвијест која би хтјела да каже да су агресију на БиХ извршили Срби из БиХ и Србија.

- Није Србија имала било кога са ове стране Дрине од својих формација, а ако су Комшић и Џаферовић мислили да ће Срби да клекну пред њима и да их моле да са њима живе и да их поштеде онда су се преварили - каже Лукић.

Он је констатовао да су се Срби борили за своје голе животе, за своје индивидуално људско достојанство и национално и људско достојанство и да као народ опстану на политичкој сцени БиХ.

Поводом хапшења Едина Врања у Србију због ратних злочина, Комшић и Џаферовић је навели да је "циљ српских власти да ревидирањем истине о рату у БиХ изједначе зараћене страна када је ријеч о почињеним злочинима", као и да је "Србија потписала Дејтонски споразум као агресорска страна".