latinica  ћирилица
14/09/2021 |  22:13 | Аутор: СРНА

Кривокапић: Атак на имовину Цетињског манастира почео формирањем такозване ЦПЦ

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да је атак на имовину Цетињског манастира почео формирањем такозване Црногорске православне цркве.
Здравко Кривокапић - Фото: РТРС
Здравко КривокапићФото: РТРС

Кривокапић је рекао да је изненађен да се нечијим личним ставом и гумицом мијења статус Цетињског манастира и поручио да држава, која треба да буде озбиљна и уређена, мора да исправи те грешке.

- Неко је намјенски или намјерно урадио то и неки људи који су то урадили нису данас живи, па поступке не можемо да водимо против тих личности, али можемо да исправимо неправду - рекао је Кривокапић новинарима у Тирани.

Он је навео да је једини циљ такозване Црногорске православне црвке био "не да успостави вјеру, него да врати имовину како би она била кориштена или од државе или те невладине организације"

Кривокапић је подсјетио да у историји Црне Горе постоје такозване тапије још од Црнојевића које говоре чије је власништво Цетињски манастир.

- Не знам да ли је одлука /цетињског парламента/ донесена, али она би била противзаконита, противуставна и на неки начин би била формална одлука која би требало још да нас дијели. Ниједна одлука не може бити противуставна, противзаконита и на штету било кога - поручио је премијер Црне Горе.

Кривокапић је додао да је имовина и право својине најзначајнија одредница Устава Црне Горе и сваког права о коме се прича.

- Овдје је неко намјерно направио игру, те је у једном временском периоду чак оно што је стајало `државна својина` избрисао гумицом, а да не говорим о другим злоупотребама гдје је 2005. једном одлуком читаву имовину и државну и приватну и која је припадала манастиру приписао пријестоници - рекао је Кривокапић.

Он је нагласио да правда мора да побиједи. "Доста смо трпјели неправду. Да би правда побиједила мора да заживи владавина права, а то се не може десити ако су заробљене институције правосудног система", поручио је Кривокапић.

Влада Црне Горе донијела је одлуку да Цетињски манастир буде у рукама државе дан уочи сједнице Скупштине Цетиња на којој је планирано да буде расправљано о иницијативи грађана за "враћање манастира у руке Црногорске православне цркве".