latinica  ћирилица
15/09/2021 |  06:41 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Српска и Србија обиљежавају Дан јединства

Република Српска и Србија обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Дан српског јединства - Фото: РТРС
Дан српског јединстваФото: РТРС

Грађани су позвани да данас на своје домове истакну српске тробојке. У Бањалуци је јуче одржана Свечана академија, а централна манифестација ће бити одржана данас у Београду.  Пренос обиљежавања пратите на РТРС од 17.25.

У календар заједничких празника, Српска и Србија су прошле године уписале и 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, када се обиљежава годишњица пробоја Солунског фронта у Првом свјетском рату.

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе парламенти у Србији и Републици Српској данас ће усвојити Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

Иницијатива о усвајању Закона потекла је од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Приједлог предвиђа ширење круга субјеката који су у обавези да користе ћириличко писмо, као и стимулативне мјере које су усмјерене на приватни сектор, односно олакшице за оне који се одлуче да у свом раду и пословању користе ћириличко писмо.