latinica  ћирилица
15/09/2021 |  07:18 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

РТРС, 17.25 - Дан српског јединства; Централна манифестација у Београду (ВИДЕО)

На Савском тргу у Београду данас ће бити одржана централна манифестација посвећена обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Пренос обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе пратите на РТРС од 17.25.

Предвиђено је обраћање Његове светости патријарха српског Порфирија, предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, најављено је из београдске Градске управе. Централној манифестацији присуствоваће предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, и предсједник Владе Радован Вишковић.

Код споменика Стефану Немањи биће распоређени гардисти са пуковским заставама, а изнад тог простора надлијетаће хеликоптери.

Послије химне "Боже правде", коју ће извести Хор Радио телевизије Србије, окупљени ће чути и "Пукни зоро" у извођењу Дејана Петровића и "Биг бенда".

Централна манифестација на Савском тргу завршиће се изведбом пјесме "Ово је Србија".

У оквиру програма, који ће претходити централној манифестацији, грађани ће на Тргу Републике моћи да виде дефиле "устаника", културно-умјетничка друштва, као и дефиле коњице.

Испред Владе Србије у Немањиној улици предвиђен је богат културно-умјетнички програм, током којег ће командир коњичке јединице "предати рапорт војводи Живојину Мишићу".

Са Калемегдана ће се око 17.00 часова чути почасна артиљеријска паљба.

Србија и Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.