latinica  ћирилица
15/09/2021 |  07:47 ⇒ 08:12 | Аутор: СРНА

Промовисан филм "Звуци једног ковача"

У Мркоњић Граду је промовисан документарни филм "Звуци једног ковача", који говори о очувању старих заната, а настао је у сарадњи ове општине и Удружења грађана "Срце Пегаза" из Бањалуке.
Мркоњић Град - промовисан документарни филм "Звуци једног ковача" - Фото: СРНА
Мркоњић Град - промовисан документарни филм "Звуци једног ковача"Фото: СРНА

Начелник општине Драган Вођевић рекао је да је филм вриједна документација која ће остати уписана у историји града и служити као едукативни материјал за будуће генерације.

- Циљ пројекта је да од заборава сачувамо ковачки занат, који је изузетно тежак и један од најстаријих код нас, те да покољењима која долазе и данашњим генерацијама укажемо на његову вриједност - изјавио је Вођевић синоћ новинарима.

Потпредсједник Удружења грађана "Срце Пегаза" Биљана Радуловић објаснила је да им је циљ да се што већи број дјеце упозна са старим занатима, односно о томе како се прије живјело.

Радуловићева је навела да је дјеци указано на то колико се материјала уложи у прављење једне косе и колико је раднику времена потребно да је направи.

Снимање филма подразумијевало је и дружење са дјецом, као и посјету културно-историјским знаменитостима и ковачким радњама овог града.

- Циљ је био да дјеца упознају културно-историјску баштину и виде колико је то некада био тежак посао, а како сада лакше долазе до својих циљева. Желимо да што више код њих пробудимо свијест о квалитету живљења који смо некада имали и да оваквим примјерима избјегнемо агресију која се јавља код дјеце гледањем разних видео-клипова - рекла је Радуловићева.