latinica  ћирилица
15/09/2021 |  09:42 ⇒ 09:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Дођите да видите снагу Војске Србије (ФОТО)

Предсједник Србије обишао је јутрос приказ средстава наоружања и војне опреме Војске Србије у парку Ушће на Новом Београду и позвао грађане да и они дођу и виде чиме све располаже српска војска и колико је њена снага већа него што је некад била.
Приказ средстава наоружања и војне опреме Војске Србије - Фото: ТАНЈУГ
Приказ средстава наоружања и војне опреме Војске СрбијеФото: ТАНЈУГ

Вучић је истакао да Војска Србије данас има 25 хеликоптера више него раније, као и укупно 14 авиона Миг-29.

- Моћи ће да виде и панцире и /хеликоптере/ Ми-35 и тенкове и "пасарсе" и "норе" и "лазаре" и "милоше" велике и мале, наше пушке, снајпере, дронове у које све више улажемо, апсолутно све што једна војска мора да има. Наравно и противваздухопловне системе. Да виде оно што обнављамо, а што смо до пре коју годину уништавали", рекао је Вучић.

Предсједник Србије честитао је војсци и Министарству одбране на приказу, али и на труду и одличним резултатима.

У склопу обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Министарство одбране и Војска Србије на Ушћу су данас организовали приказ наоружања и војне опреме са више од 130 борбених и неборбених система.

- Срећан празник свим припадницима нашег народа и у Србији и у Републици Српској, широм региона и да увек са поносом чувамо нашу тробојку црвено-плаво-белу - поручио је Вучић.

На Ушћу су изложена средства из домаће производње и увоза која су у употреби у јединицама Војске Србије - хеликоптери, беспилотне летјелице, ПВО системи, оклопна и борбена возила, артиљеријско ракетни системи и опрема специјалних јединица.

Посебан акценат биће на производима српске одбрамбене индустрије, попут артиљеријских система "нора" и "огањ", ПВО система "пасарс", борбених оклопних возила "лазар" и "милош", као и на актуелним пројектима модернизације и развоја наоружања за потребе даљег опремања Војске Србије.

На штанду Војне академије посјетиоци ће моћи да се опробају у гађању ваздушном пушком, а на штанду Војнотехничког института биће представљени пројекти у домену истраживања и развоја наоружања које реализује ова еминентна установа.

У оквиру манифестације биће приказана и тематска поставка Војног музеја поводом пробоја Солунског фронта, као и наоружање и униформе из балканских и Првог свјетског рата.