latinica  ћирилица
15/09/2021 |  11:15 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајенова најавила посјету западном Балкану

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је посјету западном Балкану до краја мјесеца.

Она је током годишњег обраћања Европском парламенту у Стразбуру рекла да жели да посјетом земљама западног Балкана пошаље снажан сигнал привржености Европске уније процесу приступања блоку.

- У више оспораваном свијету, заштита наших интереса није само у нашој одбрани, већ се ради и о успостављању снажних и поузданих партнерстава. То није луксуз, већ је кључно за нашу стабилност, безбједност и напредак у будућности, а тај рад почиње продубљавањем партнерства са најближим савезницима - истакла је Фон дер Лајенова.

Подсјећајући на ранију изјаву да ће ЕУ и САД бити увијек јачи заједно, Фон дер Лајенова је нагласила да "исто важи и за сусједе на западном Балкану".

- Прије краја мјесеца, посјетићу регион и послати снажан сигнал наше привржености процесу проширења. То дугујемо свим младим људима који вјерују у будућност Европе - навела је Фон дер Лајенова.

Према њеним ријечима, улагање у будућност западног Балкана је, истовремено, улагање у будућност ЕУ, пренио је портал "Европски западни Балкан".

Предсједник Европске комисије подсјетила је да ЕУ појачава подршку региону, укључујући кроз нови Инвестициони и економски план.