latinica  ћирилица
15/09/2021 |  11:21 | Аутор: СРНА

Продановић: Потез Турковићеве искориштен за националнистичку хомогенизацију

Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић сматра да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић искористила препоруку грађанима БиХ да не путују у Србији за националистичку хомогенизацију једног народа против другог, те да је недопустиво да таква упутства даје било који министар.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

Продановић је подсјетио да је спољна политика изворна надлежност Предсједништва БиХ, а да је препорпука Министарства иностраних послова у Савјету министара контрапродуктивна и усмјерена против регионалне сарадње и слободе кретања.

- Недопустиво је да таква упутства даје било који министар у Савјету министара, па и министар Бисера Турковић без претходне сагласности Предсједништва БиХ - истакао је Продановић.

Он је рекао да је очигледно да се овакви потези Турковићеве користе у политичке сврхе и за националистичку хомогенизацију једног народа против другог.

- Сматрам да сусједна држава Србија ради у складу са међународним правом и правним прописима. У том смислу, када је ријеч о путовању грађана БиХ у Србију, не треба да брине било ко ко није кршио законе и Женевску конвенцију. Увјерен сам да Србија неће ни провјеравати такве особе нити их приводити суду правде - навео је Продановић.

Министарство иностраних послова у Савјету министара препоручило је држављанима БиХ који су, како је наведено, "на било који начин били укључени у одбрану БиХ од 1992. до краја 1995. године", да до даљег не путују у Србију.