latinica  ћирилица
15/09/2021 |  12:05 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу закона о заштити језика и ћириличког писма

Народна скупштина Републике Српске разматра на посебној сједници Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку. Сједници присуствују предсједница Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Приједлог овог закона једина је тачка дневног реда 21. посебне сједнице. Пренос сједнице Народне скупштине Српске пратите на РТРС и нашем порталу.

----

Неопходно је заштитити и очувати језик српског народа и ћириличног писма као нематеријалног културног насљеђа јер су језик и писмо идентитет једног народа и уколико они нестану, нестаје и народ заједно са њима, рекла је данас министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Она је истакла да су Срби јединствени по свом језику, посебно по свом писму, те оцијенила да је проблем опадајуће улоге српске ћирилице у јавној употреби и приватној комуникацији, од темељног значаја за културу Републике Српске.

Драго ми је што припадам политичарима који су креирали данашњи дан Дан српској јединства, слободе и националне заставе, рекао је у Народној скупштини Републике Српске српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гдје је у току разматрање Приједлога закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица истакао је да данас мора бити показано заједништво гдје год да Срби живе, те да је изузетно важно да буде усвојен Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

- Потребно је афирмисати заједничке тековине и са другим народима, посебно Руским. Концепт закона је добар, јер ћирилицу посматра кроз нематеријално културно насљеђе - рекао је Мазалица на посебној сједнци Народне скупштине Републике Српске о Приједлогу закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

----

Иницијатива о усвајању Закона потекла је од Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

Приједлог предвиђа ширење круга субјеката који су у обавези да користе ћириличко писмо, као и стимулативне мјере које су усмјерене на приватни сектор, односно олакшице за оне који се одлуче да у свом раду и пословању користе ћириличко писмо.

Приједлог закона о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма данас би требало да усвоји и Скупштина Србије.

У Народној скупштини Републике Српске, у сусрет посебној сједници парламента, отворена је и изложба најљепших ћириличких рукописа.