latinica  ћирилица
15/09/2021 |  12:19 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Турковићева поново поступа супротно Дејтонском споразуму

Савјетник српског члана Предсједништва за правна питања Милан Тегелтија рекао је Срни да "упозорење" грађанима БиХ да не путују у Србију које је послала министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић представља нову узурпацију и понашање супротном Дејтонском мировном споразуму и истакао да Предсједништво БиХ, као надлежно за спољну политику, није утврдило да постоји икакав проблем у односима двије земље.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија пита одакле право министру иностраних послова да у службеном акту Министарства потпуно антидејтонски констатује да су припадници такозване Армије БиХ бранили БиХ и тако службено понови антидејтонску тезу о "агресији на БиХ".

- То нити одговара чињеницама, нити Дејтонском споразуму који је дефинисао рат у БиХ као трагичан грађански сукоб - истакао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, на овај начин Турковићева узима себи за право да одређује карактера рата у БиХ супротно оном утврђеном у Дејтонском мировном споразуму, чиме испољава директно антидејтонско дјеловање, на трагу истих таквих изјава чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и Жељка Комшић и укупног антидејтонског наратива у политичком Сарајеву.

- Друго, одакле министру иностраних послова, као дијелу извршне власти у БиХ, право да се мијеша у правосудне поступке друге државе, да их процјењује, без да је за то добила захтјев надлежних правосудних органа у БиХ, а путем Министарства правде и уз одлуку Предсједништва БиХ као колективног органа надлежног за вођење спољне политике - пита Тегелтија.

Тегелтија је истакао да Турковићева очигледно има намјеру да спријечи спровођење судских поступака против осумњичених за ратне злочине почињене против Срба у БиХ, што је сада и озваничила оваквим актом.

- Предсједништво БиХ, као колективни орган надлежан за спољну политику, није донијело никакву одлуку или закључак да постоји било какав проблем у односима између БиХ и Србије, тако да су потези министра иностраних послова опет узурпација спољне политике БиХ и институција БиХ супротно Уставу БиХ. Такво понашање неће нанијети никакву штету Србији, али наноси огромну штету БиХ - оцијенио је Тегелтија.

Министарство иностраних послова у Савјету министара је у саопштењу које је потписала Турковићева, препоручило држављанима БиХ који су "на било који начин били укључени у одбрану БиХ од 1992. до краја 1995. године" да не путују у Србију.