latinica  ћирилица
15/09/2021 |  12:36 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Француска: Стотине људи евакуисано, једна особа нестала

Радници хитне помоћи спасили су или евакуисали стотине људи у јужној Француској, док су поплаве нагло претвориле путеве и поља у ријеке и језера.

Службе за ванредне ситуације региона Гард на југу земље саопштиле су да трагају за најмање једном особом која је пријављена као нестала током поплава, након што су нове обилне падавине и данас запријетиле овом подручју.

Нема извјештаја о жртвама, али локалне власти кажу да су кише нанијеле значајну штету на кућама и инфраструктури у градовима и селима између Нима и Монпељеа.

Регионална служба за ванредне ситуације саопштила је да је једну особу ударио гром, али је преживјела, а кров супермаркета се срушио под ударом воде, пренио је АП.

Око 800 ватрогасаца мобилисано је за спасавање људи хеликоптером и другим средствима.

Школе широм региона данас су затворене пошто су у неким градовима почели радови на рашчишћавању.

Поплаве су услиједиле након сезоне екстремних временских услова, укључујући разорне пожаре у близини француске ривијере и око Медитерана, рекордне поплаве у Њемачкој и Белгији и суше или топлотне таласе у другим подручјима широм свијета.

Научници кажу да су такви догађаји очекивани, али се сада дешавају чешће јер се планета загријава због климатских промјена које су изазвали људи.